Bjørneklo
Del på facebook

Invasive planter


Invasive arter 
Betegnelsen invasive arter dækker over plante- og dyrearter, der er blevet flyttet fra en del af verden til en anden ved menneskets indflydelse. Disse invasive arter påvirker hjemmehørende arter negativt.
 
I Danmark har vi en national liste over invasive arter. Listen finder du under bilag 4 i Bekendtgørelsen om invasive arter.

Find mere information om invasive arter i Danmark på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Invasive plantearter på Bornholm
Ifølge kommunens observationer er det især Kæmpebjørneklo, Japansk Pileurt, Kæmpepileurt samt rynket rose der er problematiske. Canadisk Gyldenris, Sildig Gyldenris og Kæmpebalsamin ses i mindre omfang. Du kan læse om disse i fanerne nedenfor. 
Har du observeret invasive arter vil vi gerne vide det – Giv os et tip.



Kæmpebjørneklo (Heracleum mantegazzianum) er en invasiv art i Danmark og EU og skal derfor bekæmpes.

Planten tilhører til familien af skærmplanter (Apiaceae). I folkemunde kaldes Kæmpebjørneklo ofte bjørneklo, men der er flere arter af bjørneklo, og det er kun kæmpebjørnekloen der er invasiv i Danmark. Planten er kommer fra Kaukasus, men kom til Danmark som prydplante i 1800-tallet og har siden spredt sig til naturen.

Den trives i våde, lysåbne områder, så det er især her, man skal være forsigtig.
Når planten blomstrer kendes den på lang afstand ved sin størrelse, sin lysegrønne farve og på de store hvide blomsterskærme.