Bopælspligt - flexbolig
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Bolig Bopælspligt

Bopælspligt

​​​​​


Bopælspligt på Bornholm

Bopælspligten er gældende for hele Bornholm, men der kan i visse områder på Bornholm gives tilladelse til flexbolig. Bornholms Regionskommune har besluttet, at såfremt du er ejer af en bolig i en af de nedenstående otte større byer, skal du altid opfylde bopælspligten:

  • Allinge
  • Gudhjem/Melsted
  • Svaneke
  • Rønne
  • Aakirkeby
  • Nexø
  • Hasle
  • Klemensker

Du kan kontrollere om en bolig er omfattet af bopælspligten ved at læse lokalplan 128 om helårsboligformål i de 8 byer – her er det angivet helt ned på matrikelniveau, hvilke boliger, der er omfattet. Der kan være særlige forhold som gør, at en konkret bolig må anvendes til fx sommerhus, men det vil være undtagelsen. Du kan finde lokalplan 128 her

Kommunalbestyrelsen har senest vedtaget et administrationsgrundlag for håndhævelse af bopælspligten på møde den 27. juni 2024. Du kan læse referatet her​

 

Hvad betyder bopælspligten?

Bopælspligt betyder, at en ejer af en helårsbolig har pligt til at sørge for, at boligen bliver anvendt som helårsbolig, hvilket kan opfyldes ved, at ejeren eller en lejer er tilmeldt folkeregisteret på boligens adresse og tillige også reelt anvender ejendommen til helårsboligformål. Boligen skal med andre ord tjene som ejerens eller lejerens helårsbolig, hvilket bl.a. vurderes efter ejerens eller lejerens faktiske ophold i boligen. BRK har den praksis, at man som udgangspunkt skal anvende ejendommen i over 180 døgn jævnt fordelt hen over hele året, hvilket er i overensstemmelse med praksis fra Højesteret og Planklagenævnet.

Opfylder du ikke bopælspligten, kan din bolig i yderste konsekvens blive tvangsudlejet på kommunens foranledning. 

 

Hvornår skal du give besked om, at din bolig står tom?

Du har som ejer pligt til at informere Bornholms Regionskommune, såfremt din bolig har stået tom i seks uger. Oplyses dette ikke, kan det i værste tilfælde medføre en bøde.

Hvad er forhåndsregistrering?

Forhåndsregistrering er for dig, der ejer eller lejer en bolig i en af de 8 byer – Allinge, Gudhjem/Melsted, Svaneke, Rønne, Aakirkeby, Nexø, Hasle og Klemensker – og ikke er tilmeldt folkeregistret på adressen, men dog opfylder bopælspligten ved at opholde dig i boligen i mere end 180 døgn jævnt fordelt hen over året.

Du skal indsende en ansøgning, hvor du vedlægger dokumentation for eller sandsynliggør, at du vil opfylde bopælspligten i den pågældende bolig på trods af manglende tilmelding til folkeregistret på adressen. Det kan fx være i form af en ansættelseskontrakt eller en forklaring på, hvordan du har tænkt dig at overholde bopælspligten fremadrettet. Du anmodes også om at udfylde en tro og love-erklæring om, at du opholder dig mindst 180 døgn jævnt fordelt hen over året i boligen.

Når du er forhåndsregistreret vil Bornholms Regionskommune på forhånd være bekendt med dine forhold, hvis din bolig fremkommer i en søgning over tomme boliger i en af de 8 byer, hvor vi håndhæver bopælspligten.

 

Hvornår kan bopælspligten fraviges eller udskydes?

 

Der vil være mulighed for efter ansøgning at give ejeren/lejeren tilladelse til at fravige eller udskyde opfyldelsen af bopælspligten i en af de 8 byer - Allinge, Gudhjem/Melsted, Svaneke, Rønne, Aakirkeby, Nexø, Hasle og Klemensker - i følgende situationer: 

 1. Hvis der er behov for at foretage en omfattende ombygning eller renovering af boligen, kan ejeren få tilladelse til at udskyde opfyldelse af bopælspligten, mens arbejdet udføres. Samtykke gives for indtil 1 år ad gangen og maksimalt for 3 år i alt (renoveringsreglen).

Det er en betingelse, at boligen er ubeboelig under ombygningen, og boligen må ikke anvendes til midlertidige formål (fx ferie eller ophold i forbindelse med at arbejder udføres i boligen) i perioden, hvor der er givet samtykke til at fravige bopælspligten.

 2. Særlige forhold i øvrigt
Der kan helt undtagelsesvist efter en konkret og individuel vurdering gives samtykke til fravigelse af bopælspligten, når særlige forhold gør sig gældende. Et sådant samtykke skal dog overholde planlovens § 19 om, at samtykket ikke må være i strid med principperne i lokalplan 128 om helårsbeboelse.

Herudover gælder det, at hvis en bolig er sat til salg, kan ejeren undlade at opfylde bopælspligten i salgsperioden, forudsat at udbudspris og salgsbestræbelser følger markedsvilkårene.

I en salgsperiode må boligen altså gerne stå tom, men den må ikke anvendes til ferie- og fritidsformål eller andre midlertidige ophold.

Hvis du opfylder bopælspligten, men ikke er registreret på adressen i Folkeregistret, kan du ansøge om at blive forhåndsregistreret. Læs mere om det ovenfor.

Alle tilladelser vil altid være: 

  • ​personlige,
  • evt. midlertidige, så længe grundlaget for tilladelsen er til stede og
  • på betingelse af, at boligen ikke udlejes til ferie- og fritidsformål samt anvendes til andre midlertidige ophold.

 

Søg om forhåndsregistrering eller samtykke til fravigelse af bopælspligten - indsend din ansøgning

Ønsker du at ansøge om forhåndsregistrering eller om samtykke til fravigelse af bopælspligten grundet renovering eller særlige forhold skal du klikke her - du skal bruge NemID/MitID til at udfylde skemaet.

 

Udlejning af en bolig omfattet af bopælspligt

Hvis du opfylder bopælspligten for en bolig ved selv at opholde dig i boligen i mindst 180 døgn jævnt fordelt hen over året, må du udleje hele boligen i indtil 100 dage om året til turister og lignende. De 100 dage skal ligge ud over din egen benyttelse af boligen.

Udlejning i mere end 30 dage om året skal ske via en virksomhed, som indberetter lejeindtægten til SKAT.

Dette følger af sommerhuslovens paragraffer 5 og 6.

Hvis du bor til leje, skal du være opmærksom på, om udlejning til fx turister er i overensstemmelse med vilkårene i din lejekontrakt.

Ejeren af en bolig kan ikke opfylde bopælspligten ved at udleje en andel af boligen til en lejer, der bor i boligen mere end 180 døgn jævnt fordelt hen over året, og samtidig selv råde over resten af boligen til ferie- og fritidsformål. Der vil her være tale om ulovlig værelsesudlejning efter lov om boligforhold § 4, stk. 2. Det er således hele boligen, der skal udlejes til den, der opfylder bopælspligten. Efter omstændighederne kan det accepteres, at ejer råder over et depotrum i boligen til opbevaring af egne effekter.

 

 

Har du spørgsmål angående bopælspligt - kontakt

Kommunens team for håndhævelse af bopælspligt på Bornholm kan træffes på mail: bopaelspligt@brk.dk eller tlf. 56 92 13 00. I ferieperioder er telefonen lukket. Fysisk post sendes til kommunens hovedadresse på:

Juridisk Service
Snorrebakken 66
3700 Rønne

Personlig henvendelse kan ske efter forudgående aftale.

Oplever du, at andre overtræder bopælspligten?

Du er altid velkommen til at ringe eller sende os en mail, hvis du oplever, at andre overtræder bopælspligten på Bornholm.

Der kan være en god grund til, at bopælspligten ikke overholdes – måske gælder den slet ikke for den pågældende bolig, eller der kan være givet et samtykke på grund af renovering eller lignende. Det vil vi undersøge, hvis du henvender dig til os.

Hvis vi skal agere på din henvendelse, har vi brug for at vide hvilken adresse, det drejer sig om, og hvorfor du mener, at bopælspligten ikke bliver overholdt. Det kan fx være, at boligen står tom, at boligen kun bruges til ferie- og fritidsformål, eller at ejer/lejer opholder sig mindre end 180 døgn jævnt fordelt hen over året i boligen. Jo mere kvalificeret dine oplysninger er, jo lettere er det for os at følge op på sagen med ejer af boligen.

Du skal være opmærksom på, at vi har notatpligt og som udgangspunkt noterer dit navn, hvis du ringer os op og journaliserer notatet på en sag. Det samme gælder, hvis du sender os en mail. Det betyder, at ejer af den bolig, sagen vedrører, kan få aktindsigt i, hvem der har rettet henvendelse til kommunen om manglende overholdelse af bopælspligt. Du er således ikke anonym – heller ikke selvom du har skrevet, at du gerne vil være anonym i din henvendelse.

Hvis du ønsker at være anonym, kan du enten sende et fysisk brev til os uden afsender, eller du kan benytte dig af kommunens selvbetjeningsløsning til anmeldelse af socialt bedrageri Personlige forhold Anmeld socialt bedrageri (brk.dk)



Send Digital Post

Vælg emne herunder og log på med NemID eller MitID.

Bopælspligt (Borger)

Bopælspligt (Virksomhed)
DP-small.png