Nexø
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Indflydelse & Politik Projekter Områdefornyelse Nexø

NEXØ BY HAVN HAV

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Nexø er Bornholms næststørste by, Østbornholms gamle hovedstad og Bornholms største fiskerihavn. Efter en årrække med tilbagegang og stagnation grundet nedgang i fiskeriet, er Nexø nu i rivende udvikling med tilflyttere og iværksættere, nye cafeer og butikker.

Områdefornyelse i Nexø skal understøtte og udvikle Nexø som en balanceret arbejds- og boligby med et alsidigt kultur- og fritidsliv, der kan tiltrække borgere, turister og besøgende.

Områdefornyelse er en helhedsorienteret byudviklingsindsats, som administreres og faciliteres af kommunen, og som finansieres med midler fra både staten og kommunen.​​​​​​​

​​Projekterne, som laves under områdefornyelse, tager udgangspunkt i byens ønsker til en udvikling, som aktiverer byens potentialer og styrker dens særkende. Der skal skabes nye byrum og tilbud, og bymidten skal forbindes med havet over havnen.

På vej mod BY - HAVN -​​ HAV

Med afsæt i Udviklingsplanen 2009​ og Strategi 2018 blev et byfornyelses-program udarbejdet med henblik på opstart af en såkaldt Områdefornyelse. Kommunalbestyrelsen godkendte byfornyelsesprogrammet i november 2018, og der blev således igangsat Områdefornyelse Nexø. Læs om Nexø – og øens øvrige byer og lokalsamfund – i kommuneplanen via linket her: Bornholm - Byer og lokalsamfund - Bornholm Kommune (niras.dk)

Strategi 2018 blev udarbejdet på baggrund af ​inddragelsesprocesser​, som blev afviklet i perioden oktober 2017 – februar 2018. De dannede grundlag for det oprindelige byfornyelsesprogram, som pegede på, hvordan Nexøs potentialer kunne udnyttes og udvikles, samt på hvordan der kunne arbejdes med byens udfordringer.


​​Byfornyelsesprogrammet blev godkendt af kommunalbestyrelsen i november 2018​​, og "Områdefornyelse Nexø" blev igangsat. Her va​​r et bredt fokus på at udvikle Nexøs havneområde og nordlige kyststrækning til et attraktivt, levende samlingssted for alle byens borgere, med nye rammer for kulturelle, sociale, rekreative og erhvervsmæssige initiativer. Der ville også sikres en bedre sammenhæng mellem bymidten og havneområdet, der ville arbejdes for forbedrede trafikale forhold, byrummene skulle forskønnes og nyt boligbyggeri muliggøres.   

På baggrund af en anbefaling fra styregruppen, blev et revideret byfornyelsesprogram fremlagt til politisk behandling i juni 2020. Her blev opførelsen af en strandpark vurderet som den afgørende indsats for byens fremtidige udvikling. Dette 2020-program blev godkendt af kommunalbestyrelsen den 25. juni.

Endnu et revideret byfornyelsesprogram blev fremlagt til politisk behandling i juni 2022​ og godkendt af kommunalbestyrelsen. Strandparken betragtedes fortsat som det vigtigste delprojekt at få indfriet. De andre indsatser, som skulle realiseres under områdefornyelsen blev justeret så indfrielsen af målsætninger og succeskriterier blev tilpasset det overordnede fokus på strandparken.

Siden det senest reviderede byfornyelsesprograms godkendelse, er der blevet afdækket en række udfordringer, der har gjort det umuligt at gennemføre områdefornyelsesprojektet som tiltænkt. Bl.a. blev det klart, at strandparken ikke vil kunne færdiganlægges inden for projektperioden. Kommunalbestyrelsen besluttede på baggrund af styregruppens anbefalinger den 29. juni 2023, at et nyrevideret byfornyelsesprogram skulle udarbejdes.

Projektet fokuseres i stedet på at skabe en helhedsplan for udviklingen af Nexø samt på at skabe nye sammenhæng, der understøtter den overordnede vision for byen. Dermed tages det store strandparkprojekt ud af byfornyelsesprogrammet - strandparken indgår dog som et af de bærende elementer i helhedsplanen. Det nugældende byfornyelsesprogram​​ blev godkendt af kommunalbestyrelsen i oktober 2023.​

I det tidlige 2024 blev helhedsplanen overdraget til både kommunen, styregruppen og interessenterne. Helhedsplanen​ præsenterer en vision for Nexøs udvikling samt en række analyser, principper og overordnede greb, der vil gøre helhedsplanen robust i et langsigtet perspektiv.


​Samtidigt med, at arbejdet med helhedsplanen blev udført, blev der skitseret en række delprojekter, "nedslag," i bymidten og på havnen. Disse nedslag skulle sikre, at forbindelsen mellem bymidten, haven og havet kunne realiseres på en fremtidssikret måde med tilbud, der både kan understøtte de nuværende aktiviteter og bane vej for den fremtidige udvikling:

  • "X'et", der har til formål at forbinde Skippertorvet og Torvet via belægning, beplantning og inventar i høj kvalitet. 
  • Et strøg mellem Skippertorvet og Tørdoksområdet, samt en aktivering af tørdokken skal skabe et fikspunkt for bevægelsen mellem bymidten og havnen. Delprojektet har på den måde til formål at forbinde de butikker og cafeer, der ligger tæt på tørdokken, med de tilbud, der findes tættere på bymidten.
  • En promenade, der aktiverer moleområdet på en ny måde. 
  • Vandaktiviteter. Her tænkes især på muligheden for at etablere adgang til havet, da Nexøs nærhed til vandet ikke i dag bringes i spil rekreativt. Her er der også indtænkt det store saunaprojekt samt opholds- og udsigtsmuligheder.​​



Siden foråret 2024 har styregruppen arbejdet med at realisere de borgernære projekter i og omkring byen mens projekterne i bymidten og havnen er blevet viderudviklet af dygtige rådgivere. 

Havnepromenaden og Tørdoksområdet indrettes i første halvdel af 2025 med spændende opholdsinventar.

Broen over Slæbestedet, Saunaen og badestige på molen og byrums- og trafikprojektet X'et bliver sendt i udbud i 2025. De første projekter forventes færdiganlagt i løbet af efterår 2025.

I perioden 2018-2024 er følgende projekter blevet realiseret:
  • Der er etableret p-pladser på kajen langs Sdr. Hammer.
  • Ny indkørsel til Sdr. Strandsvejsparkering er etableret længst mod syd.
  • Store douglasbjælker er blevet sammenbygget og placeret på Nexø Havn til ophold i forbindelse med etablering af en havnepromenade.
  • Fredeliggørelse af Toldbodgade er iværksat for at styrke forbindelsen mellem bymidte og havn.
  • Nexø Torv er fredeliggjort med fokus på at skabe rum for aktivitet i alle sæsoner.
  • Nexø Bypark – et midlertidigt byrumsprojekt – er indrettet på arealerne omkring Toldbodgade sommer 2022.
  • ​Det store torvemøbel blev opsat og indviet i påske 2024.
  • Legepladsen på Stromgade blev opgraderet med nye aktiviteter til både de mindste og de største brugere i efteråret 2024.
  • Kiosken på Torvet blev forskønnet i efteråret 2024.​​​​

Byfornyelsesprogrammer for N​exø

Kommunalbestyrelsen godkendte et byfornyelsesprogram i november 2018​​. Det blev startskuddet for igangsættelsen af Områdefornyelse Nexø.

Områdefornyelse er en 5-årig helhedsorienteret byudviklingsindsats, som faciliteres af Bornholms Regionskommune. Der er stort fokus på lokalt medejerskab og borgerinddragelse, hvorfor Nexø Borgerforening, Erhvervsforeningen Østbornholm og den tidligere Østtinget indgår i styregruppen sammen med Nexø Havn og Bornholms Regionskommunen. Styregruppen beslutter, hvilke projekter, der skal indstilles til Kommunalbestyrelsens godkendelse. Derudover inddrages borgere og erhvervsliv gennem borgermøder, dialogcafé og direkte samtale.

Områdefornyelsen er finansieret af Bornholms Regionskommune og gennem den statsdrevne Landsbyfornyelsespulje. Budgettet er på cirka 30 mio. kr.

Den overordnede målsætning for byfornyelsesprogrammet i Nexø er at understøtte og udvikle Nexø som en balanceret arbejds- og boligby med alsidigt kultur- og fritidsliv, der kan tiltrække borgere, turister og besøgende til Nexø. Udviklingen tager udgangspunkt i Nexøs havnearealer, som er Nexøs mest attraktive arealer, der rummer et stort udviklingspotentiale.

Læs eventuelt om byudviklingsindsatsen på social- og bolig​styrelsens hjemmeside om ​områdefornyelse.

Indsatsområder i byfornyelsesprogrammet
Områdefornyelsen i Nexø skal gøre byen til et endnu bedre sted at bo, et mere interessant sted at besøge, styrke erhvervslivet og fremme mulighederne for private investeringer. For at realisere dette, er der i byfornyelsesprogrammet defineret følgende seks indsatsområder:

  • Branding og kommunikation
  • Sammenhæng og aktiviteter mellem bymidte og havn
  • Strand- og havnepromenade med vandaktiviteter
  • Kultur- og medborgerhus
  • Center- og trafikplanlægning
  • Tilflytning til Nexø – nye boligprojekter

Et nyt områdefornyelsesprogram i støbeskeen
Kommunalbestyrelsen besluttede d. 29. juni 2024, at det planlagte strandparkprojekt under indsatområdet Strand- og havnepromenade med vandaktiviteter , på grund af en række udfordringer skulle tages ud af områdefornyelsesprojektet. Ligeledes blev brandingindsatsen, arbejdet med medborgerhuset og de nye boligprojekter sat i bero for således at fokusere på strategien BY - HAVN -HAV. Det nugældende byfornyelsesprogram​​ blev godkendt af kommunalbestyrelsen i oktober 2023.​

Kommunalbestyrelsen besluttede også, at der med det nye udgangspunkt skulle udarbejdes et nyt områdefornyelsesprogram på baggrund af styregruppens anbefalinger. Disse anbefalinger er:

  • Realisering af "Slipset", der har til formål at binde Skippertorvet og Torvet sammen med belægning og udformning i høj kvalitet. Området indgår allerede i det nuværende områdefornyelsesprogram, men der er i en opdateret version mulighed for at skabe bedre kvalitet og en mere holdbar løsning, der binder byen sammen med havnen
  • Et strøg mellem Skippertorvet og Tørdoksområdet, samt en aktivering af tørdokken skal skabe et fikspunkt for bevægelsen mellem bymidten og havnen. Delprojektet har på den måde til formål at skabe et inspirerende strøg mellem de butikker og cafeer, der ligger tæt på tørdokken, og de tilbud, der findes tættere på bymidten.
  • En promenade, der aktiverer moleområdet på en anden måde. Der kan fx arbejdes med trædæk og mindre udsigts- eller fiskeplatforme. Promenaden kan hægtes på strøget mellem Skippertorvet og Tørdokken, så der skabes et forløb, der aktiverer det nye boligområde på molen
  • En eller flere vandaktiviteter. Her tænkes især på muligheden for at etablere hav- eller havnebad, men andre vandaktiviteter kan også være en mulighed. Nexøs nærhed til vandet bringes i dag ikke i spil rekreativt, og vil det være et stort plus, hvis havet kunne komme flere til gavn på nye måde. Dette både for Nexøs borgere og de mange gæster, der hvert år besøger byen.

​Områdefornyelse Nexø: gennemførte fysiske forandringer​

  • Der er etableret p-pladser på kajen langs Sdr. Hammer.
  • Ny indkørsel til Sdr. Strandsvejsparkering er etableret længst mod syd.
  • Store douglasbjælker er blevet sammenbygget og placeret på Nexø Havn til ophold i forbindelse med etablering af en havnepromenade.
  • Fredeliggørelse af Toldbodgade er iværksat for at styrke forbindelsen mellem bymidte og havn.
  • Nexø Torv er fredeliggjort med fokus på at skabe rum for aktivitet i alle sæsoner.
  • Nexø Bypark – et midlertidigt byrumsprojekt – er indrettet på arealerne omkring Toldbodgade sommer 2022.
  • ​Det store torvemøbel blev opsat og indviet i påske 2024.
  • Legepladsen på Stromgade blev opgraderet med nye aktiviteter til både de mindste og de største brugere i efteråret 2024.
  • Kiosken på Torvet blev forskønnet i efteråret 2024.​​​​​
net

Kontakt

Projektleder Mugen Adler

tlf: 56 92 21 07

mail: mugen.adler@brk.dk

Byfornyelsesprogram

Byfornyelsesprogrammet, som danner grundlag for områdefornyelse i Nexø, er udarbejdet på baggrund af inddragelsesprocesserne. Her kan I læse den reviderede udgave.

Styregruppe

Der er et stort fokus på lokalt medejerskab, hvorfor repræsentanter fra Nexø Borgerforening og Erhvervs-foreningen Østbornholm indgår i styregruppen sammen med Nexø Havn og Bornholms Regionskommune. Styregruppen beslutter, hvilke projekter indstilles til kommunal-bestyrelsens godkendelse. 

Centerchef for Miljø, Plan og Kultur, Louise Lyng Bojesen, Bornholms Regionskommune

Leder for Plan, Annsofie Gundlach, Bornholms Regionskommune

Projektleder, Mugen Adler, Bornholms Regionskommune

Rep. Nexø Havn, Michelle Boss

To rep. Erhvervsforeningen Østbornholm, Sarah Oakman og Breno Thorsen 

Rep. øvrige foreninger, koordi-nator, Erhvervsforeningen Østbornholm, Carsten Johannesen 

Rep. Borgerforeningen Nexø, Mai-Britt Jordt

Ressourcepersoner for styregruppen:

Carsten Andersen, Direktør Nexø Havn

Niels Plum, Erhvervsforeningen Østbornholm