Test
HandyBat
HandyBAT er Bornholms trafikselskabs særlige kørselsordning for personer, der ikke kan benytte de almindelige busser. For at benytte HandyBAT skal du visiteres til ordningen.
For at blive visiteret, skal du opfylde en række betingelser:
- Du skal være fyldt 18 år.
- Du skal have fast bopæl i Bornholms Regionskommune.
- Du skal enten
- være så svært bevægelseshæmmet, at du ikke kan benytte offentlige transportmidler. Det vil sige, at du skal være kørestolsbruger eller bruge et ganghjælpemiddel, som for eksempel rollator, gangbuk eller albuestokke. Dit hjælpemiddel skal være bevilliget af det offentlige.
- være blind eller svagtseende med en synsstyrke på 10% (6/60) eller mindre, inklusive personer med komplikationer - f.eks. synsfeltindskrænkning, der gør synet mindre end 10%.
Eksempler på lidelser/handicap, der ikke alene giver mulighed for visitation til ordningen:
- Afstand fra hjem til bus/busstoppested (kan ikke gå/cykle så langt, tåle kulde og lignende)
- Almindelig alderssvækkelse
- Svigtende orienteringsevne og/eller blindhed
- Psykiske handicap
- Allergier og luftvejslidelser
HandyBAT skal ses som et supplement til andre kørselsordninger, og kan således anvendes til formål, der ikke er dækket af andre ordninger. Ordningen vil også kunne bruges til kørsel til behandling, terapi og lignende.
Der er flere måder at søge på:
Benyt digital ansøgning på dette link eller via
www.borger.dk
Skriv til Center for Sundhed og Omsorg, Myndighed, Ullasvej 17, 3700 Rønne.
Send en mail til visitatorerne på myndighed.sundhedogomsorg@brk.dk. Husk at oplyse dit telefonnummer og hvad du søger om, så ringer vi dig op i løbet af 1-3 hverdage. OBS: hvis din mail indeholder følsomme eller fortrolige oplysninger, så brug sikker e-mail via din digitale postkasse på www.borger.dk (kræver MitID).
Ring til Center for Sundhed og Omsorg, Myndighed på tlf.: 56 92 60 50 hverdage kl. 8.30-9.30.
Der kan maksimalt bestilles 104 enkeltture om året. Som borger betaler du en årlig abonnementsafgift på 300 kr. Derudover skal der betales pr. kørt kilometer, dog minimum 10 km. pr. tur.
Her kan du læse kommunens
kvalitetsstandard for Individuel Handicapkørsel, i daglig tale kaldet HandyBAT.
Du kan læse mere om ordningen på
BAT's hjemmeside.
Integreret brugerbefordring (IBB)
Dette er en kollektiv kørselsordning for børn og voksne, som modtager dagtilbud eller vidtgående specialundervisning, og som ikke er i stand til at transportere sig selv. For voksnes vedkommende kan der alene tilbydes kørsel med IBB mellem bopæl og dagtilbud.
Ordningen er et samarbejde mellem Center for Familie- og Voksenindsatser og BAT.
Kørslen foregår efter faste køreplaner, som lægges en gang årligt. BAT planlægger kørslen på en måde, så køretiden bliver så kort som mulig for den enkelte passager. Målet er, at man højst må sidde i vognen i 1 time. Oftest er tidspunktet for afhentning tilrettelagt efter, hvornår undervisning eller dagtilbud begynder. Det vil som regel være sådan, at de, der bor længst væk fra skolen eller dagtilbuddet, bliver hentet først, og de, der bor tættest på, bliver hentet sidst på den pågældende tur.
Det er Center for Familie- og Voksenindsatser, der visiterer til IBB efter indstilling fra den institution, der ønskes kørsel til. Du skal derfor henvende dig til personalet på dit dagtilbud, hvis du ønsker at køre med IBB.
Da der er mange, der bruger kørselsordningen, er det desværre ikke praktisk muligt at imødekomme individuelle ønsker til afhentnings- og hjemkomsttidspunkter. Det er heller ikke muligt at benytte IBB til anden kørsel, eksempelvis kørsel til aflastningsophold.
Biler
Støtte til køb af bil
Der kan ydes støtte til køb af bil til personer med en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der i væsentlig grad
- vanskeliggør muligheden for at opnå eller fastholde et arbejde uden brug af bil
- vanskeliggør muligheden for at gennemføre en uddannelse uden brug af bil, eller
- forringer evnen til at færdes i tilfælde, hvor personen har aktiviteter udenfor hjemmet, som mefører et betydeligt behov for kørsel med bil
Tilskud til særlig indretning af bil
Der kan ydes tilskud til nødvendig indretning af bil, uanset om der kan ydes støtte til køb af bil, hvis:
- Færdselsstyrelsen har stillet krav om særlig indretning
- ansøgerens helbredsforhold i øvrigt taler for det, eller
- det letter ansøgerens placering i bilen
Udmåling af støtten
Hvis betingelserne for støtte til køb af bil er opfyldt, ydes støtte til den billigste egnede bil. Støtten ydes som rentefrit lån, hvor der som udgangspunkt tilbagebetales halvdelen af lånet i månedlige afdrag over 8 år. Den anden halvdel af lånet skal ikke tilbagebetales, men nedskrives med månedlig nedskrivelse over 8 år. Hvis ansøgers indkomstgrundlag overstiger 253.000 kroner (2024-niveau) forhøjes tilbagebetalingen efter fastsatte regler.
Særlig indretning bevilges altid som tilskud uden egenbetaling.
Sagsbehandlingsfrist
Bornholms Regionskommune har en afgørelsesfrist på 6 måneder.
AnsøgningHvis du ønsker at søge om støtte til køb af bil eller om særlig indretning af bil, finder du ansøgningsskemaet her.
Hvis du ikke har mulighed for at sende ansøgningsskemaet digitalt, kan du udskrive skemaet og sende eller aflevere det til Hjælpemidler:
Center for Sundhed og Omsorg
Hjælpemidler og Genoptræning
Ullasvej 43
3700 Rønne.
Vil du vide mere
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Hjælpemidler på telefon 56 92 54 00. Hjælpemidler har åbent for telefonisk henvendelse alle hverdage mellem klokken 9.00 og 11.00. Der er åbent for personlig henvendelse alle hverdage mellem klokken 11.00 og 12.00.
Ansøgninger om støtte til køb af bil og tilskud til særlig indretning vurderes efter Lov om social service § 114.