Solsikkeprogram logo med tekst Bornholms Regionskommune støtter Solsikkeprogrammet
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Psykiatri og Handicap Solsikkeprogrammet

Solsikkeprogrammet

Bornholms Regionskommune har været medlem af Solsikkeprogrammet siden d. 1. marts 2023. Det betyder bl.a., at kommunen uddeler gratis Solsikkesnore til borgere, som ønsker at bære én. Samtidig er alle kommunens ansatte blevet sat ind i Solsikkens betydning og hvordan de bedst møder borgere, som har valgt at bære symbolet på, at de har et skjult handicap eller en skjult diagnose.

Solsikkesnoren kan give mennesker med usynligt handicap mulighed for at signalere, at de har behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Snoren er allerede tilgængelig og anerkendt flere steder på Bornholm, men kommunen håber at kunne udbrede kendskabet til programmet og dermed hjælpe flere borgere ved at støtte programmet. 

Det internationale Solsikkeprogram arbejder for at skabe og øge trygheden i mødet mellem mennesker, der lever med usynlige handicap, og menneskene omkring dem. Det sker ved at udbrede viden om usynlige handicap og ved hjælp af Solsikkesnoren.

For borgere med et usynligt handicap kan hverdagen være mere krævende, bl.a. fordi mennesker omkring dem ikke kan forholde sig til udfordringer, som de ikke kan se. Solsikkeprogrammet gør det muligt for mennesker med et skjult handicap at gøre det usynlige synligt, når de har lyst. Solsikkeprodukterne giver ikke bæreren ret til særlige fordele, men kan signalere til omverdenen, at man har brug for lidt mere tålmodighed, tid eller ekstra hjælp. Snoren kan bæres af både børn og voksne.

I Bornholms Regionskommune koordineres solsikkeindsatsen af Center for Familie- og Voksenindsatser, men hele kommunen er medlem af programmet.​

Solsikkeprogrammet og Solsikkeprodukterne

Solsikkeprogrammet og Solsikkeprodukterne er del af Hidden Disabilities Sunflower Scheme Limited, der har base i Storbritannien. Konceptet startede i Gatwick Lufthavn i 2016 og har siden bredt sig til både lufthavne og mange andre brancher over hele verden. 

Der findes ingen kvalificerende liste over skjulte handicap, men eksempler kan være indlæringsvanskeligheder, sindslidelser samt mobilitet, tale, syns- eller høreskader, kroniske smerter eller sygdomme. Fællesnævneren for disse er, at de kan gøre hverdagen mere krævende ved at være smertefulde, udmattende og isolerende.

Det mest velkendte produkt er solsikkesnoren (en nøglesnor med tre brudpunkter), men der findes også kasketter, bamser, klistermærker, mv. Kommunen udleverer kun Solsikkesnore.

Læs mere om Solsikkeprogrammet her, hvor der også er en webshop med Solsikkeprodukter og en liste over steder, der støtter Solsikkeprogrammet.

Hvor kan man få en Solsikkesnor?

Kommunen udleverer gratis Solsikkesnore på offentlige biblioteker og i Borgerservice. Der stilles ikke spørgsmål til hvorfor en borger har behov for en snor. 

Derudover kan borgere bl.a. hente snore her:

  • Lufthavnen
  • Apotekerne i Rønne og Nexø
  • Netto
  • Nordea
  • BAT's kundeservice
  • Molslinjen (Rønne havn)

Solsikkesnore hjerte.jpg