Befolkningsprognose og demografiens betydning for budgettet
Som en del af budgetarbejdet udarbejdes hvert år en befolkningsprognose. Befolkningsprognosen fortæller noget om hvor mange indbyggere, der forventes at være på Bornholm samt aldersfordelingen af disse.
Kommunalbestyrelsen satte i 2018 et ambitiøst mål for befolkningsudviklingen med en vision om 42.000 bornholmere i 2028. At blive 42.000 indbyggere kræver prioriteringer, der kan vise sig at være anderledes end de, der har været foretaget gennem de senere år. Grundene til at gå efter at blive en større befolkning er flere:
• for at sikre et samfund med en balanceret befolkningssammensætning,
• For at fylde op i arbejdsstyrken og samtidig udvikle øen,
• For at kunne opretholde servicetilbud eller tilbyde en bedre service handler det om, at vi skal være flere til at betale. Dermed er investering i udvikling, der sikrer flere tilflyttere, en god investering, også i den borgerrettede service.
Udviklingen i befolkningen
2020 blev på mange måder et skelsættende år, da befolkningstallet voksede for første gang siden 2002. Udviklingen blev dermed mere positiv end den tidligere prognoses forudsigelse. Med en stigning på 68 personer er der et stykke vej før visionen er inden for rækkevidde, men at vende udviklingen er et stort skridt i den rigtige retning. De positive konsekvenser af flere tilflyttere og et stigende befolkningstal er, at det bliver muligt at gennemføre det generationsskifte på arbejdsmarkedet, der har været en bekymring i mange år. Samtidig vil tilflytning af fx børnefamilier sikre, at Bornholm også er et levende samfund i mange år fremover.
Corona-pandemien har allerede haft mange konsekvenser, også for hvordan vi flytter internt i landet. Drømmen om adgang til natur, mere og renere luft får mere plads, når øvrige tilbud lukkes ned. Det store spørgsmål i arbejdet med årets befolkningsprognose har været tolkningen af den positive udvikling: I hvor høj grad er den betinget af pandemien, og er det en vedvarende eller en midlertidig trend?
Den nuværende prognose er baseret på de foregående år og forudsiger fortsat befolkningstilvækst. Under de nuværende forhold forventes befolkningen at være på godt 40.500 personer i 2033.
Budgettilpasninger som følge af befolkningsprognosen
Når der foretages en tilpasning af kommunens budgetter i forhold til den demografiske udvikling i kommunens befolkning, er det et udtryk for et aktivt valg om, at serviceniveauet skal fortsætte på et uændret niveau, uanset om der er flere eller færre i befolkningen, der efterspørger tilbuddene på de enkelte serviceområder.
Befolkningsprognosen 2022-2033 danner grundlag for beregningen af demografikorrektionen til budget 2022 – 2025.
Den forventede befolkningsudvikling de kommende fire år betyder samlet set, at de forventede udgifter til de 0-5 årige og til de 75+ årige stiger, mens udgifterne til de 6-16 årige og 67-74 årige falder.
Overordnet set indebærer den samlede demografikorrektion, at budgetrammen skal øges med 4,2 mio. kr. i 2022, 4,8 mio. kr. i 2023, 4,4 mio. kr. i 2024 og 14,9 mio. kr. i 2025.
Befolkningsprognosens benyttes - ud over til budgettilretninger - også til øvrig planlægning af den kommunale service, boligudvikling og en række andre forhold.
Det langsigtede sigte i at blive flere borgere
Det er et langt sejt træk at blive flere borgere. Flere borgere betyder flere skatteindtægter og flere driftsudgifter. For 2022 forventes samlet en forbedring af økonomien på 3,6 mio. kr. på denne post.
Men da en del af tilskuddet også gives, hvor der er befolkningstilbagegang vil der også være nogle kortsigtede virkninger i negativ retning. Da der har været en mindre befolkningstilbagegang i de seneste år end tidligere og en lille befolkningstilvækst sidste år, betyder det mindre i tilskud og udligning på de parametre, som ser på befolkningstilbagegang. Samlet forventes en forværring af økonomien i 2022 med 27,5 mio. kr., som følge af dette. Men flere borgere kan generere flere arbejdspladser, der igen kan tiltrække flere tilflyttere og på den måde kan den gode udvikling forstærkes.