Voksne
Urininkontinens
Hvis du lider af urininkontinens, er det vigtigt, at du kontakter din læge for at blive undersøgt.
Udredning af urininkontinens begynder hos praktiserende læge. Hvis undersøgelse og behandling her ikke hjælper, fortsættes udredningen på det lokale hospital og evt. på en specialafdeling på et større hospital. 70-80 % menes at kunne helbredes eller få mindsket generne hvis man udredes og behandles.
AfføringsinkontinensHvis du lider af afføringsinkontinens, er det vigtigt, at du kontakter din læge for at blive undersøgt.
Udredning af urininkontinens begynder hos praktiserende læge. Hvis undersøgelse og behandling her ikke hjælper, fortsættes udredningen på det lokale hospital og evt. på en specialafdeling på et større hospital.
Har du en varig lidelse?Hvis lidelsen ikke er mulig at behandle, og lidelsen dermed er varig, kan der ansøges om hjælpemidler til at afhjælpe situationen efter Serviceloven § 112.
Det kunne f.eks. være bleer, kateter, urinkondom, analprop m.m.
Børn
UrininkontinensEr dit barn over 5 år og tisser han/hun stadigvæk i bukserne om dagen eller om natten eller evt. begge dele, så skal du overveje at få dit barn undersøgt og udredt, inden det skal i skole. En stor del af disse børn kan behandles. Børn med inkontinens føler ofte skyld og skam, og har et lavt selvværd, der får dem til at føle sig anderledes.
Det er en myte at barnet tisser i sengen af psykiske årsager, i trods eller at det er forældrenes skyld.
Det kan skyldes en lille produktion af det hormon der styrer urinproduktionen om natten, en lille blære eller andre fysiske sygdomme. Forstoppelse kan også være årsag til inkontinens.
Råd og vejledning kan gives hos praktiserende læge/børnelæge.
Merudgifter
Hvis barnet over 5 år stadigvæk er vådligger trods udredning og behandling, er det muligt at søge om dækning af merudgifter, jævnfør Serviceloven § 41.
Afføringsinkontinens
Hos de fleste børn skyldes afføringsinkontinens forstoppelse. Kun ca. 5% af børn med afføringsinkontinens har en diagnosticeret sygdom, der er årsag til forstoppelsen.
Råd og vejledning kan gives hos praktiserende læge/børnelæge.
Ansøgning om hjælpemiddel
Hvis lidelsen ikke er mulig at behandle, og lidelsen dermed er varig, kan der ansøges om hjælpemidler til at afhjælpe situationen efter Serviceloven § 112.
Det kunne f.eks. være bleer, kateter, urinkondom, analprop m.m.