Person der går på en bro i naturen
Del på facebook

Demens

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​På denne side kan du finde oplysninger, råd og vejledning om demens og livet med demens.


​​​​​​​​​Hvad er demens?

Demens er en samlet betegnelse for en række sygdomme, der langsomt ødelægger dele af hjernen. De mange sygdomme, der giver demens, er placeret forskellige steder i hjernen. De udvikler sig forskelligt og giver forskellige symptomer i hverdagen. 

De første tegn på demens er typisk, at man får svært ved at huske, koncentrere sig og finde rundt. Andre tegn kan være, at man får svært ved at finde ordene, mister initiativet og at der sker ændringer i personligheden.

10 tegn på demens. Du kan læse ​om dem her​   

Er du bekymret for, at du selv, eller en du kender, har demens?


Hvis du har mistanke om, at du selv, eller en du kender, har en demenssygdom, er det vigtigt at blive undersøgt hos egen læge. 

Dels for at få afklaret om de symptomer, man har, skyldes demens eller en anden sygdom, fx en depression, en stofskiftesygdom eller måske en infektion. 

Dels fordi der er nogle demenssygdomme, som kan udvikle sig langsommere, hvis man får medicin tidligt i sygdomsforløbet.
 ​

Hvordan undersøger din læge, om du har en demenssygdom eller en anden sygdom? 


Hvad sker der hos lægen?

  • Når du besøger din egen læge, er det en god idé, at du har én med, som kender din dagligdag. Din læge vil undersøge dig, stille spørgsmål og tage blodprøver.
  • Når der er svar på dine blodprøver, mødes du med din læge igen. Ud fra resultaterne af undersøgelserne og blodprøverne vil din læge vurdere, om der er mistanke om, at du har en demenssygdom.
  • Har din læge mistanke om, at du kan have en demenssygdom, henviser lægen dig til Hukommelsesklinikken på Bornholms Hospital, hvor de kan undersøge dig mere grundigt. I nogle tilfælde vil din læge henvise dig til en scanning af din hjerne, inden du skal undersøges på Hukommelsesklinikken. Scanningen foretages også på Bornholms Hospital.


Hvad sker der i Hukommelsesklinikken?


  • Lægen på Hukommelsesklinikken spørger til dine symptomer, og hvordan de påvirker din hverdag. Lægen undersøger dig nøjere og tester din hukommelse. Desuden får du taget nye blodprøver og får undersøgt dit hjerte (EKG).
  • Ud fra resultaterne af undersøgelserne vurderer lægen, om du skal henvises til flere undersøgelser. Først når alle relevante undersøgelser er gennemført, kan lægen stille en diagnose.
  • Hvis du har en demenssygdom, vil du blive fulgt af Hukommelsesklinikken eller af din egen læge.​

​​

Rådgivning til personer med demens og deres pårørende


Besøg i hjemmet til personer der for nyligt har fået konstateret demens

Kommunens Demensteam tilbyder besøg i hjemmet til alle hjemmeboende, der for nyligt har fået stillet en demensdiagnose, og som ønsker besøg.

Formålet med besøget er at rådgive i forhold til at håndtere de udfordringer, demenssygdommen kan give, at informere om kommunens tilbud – herunder oplysning om og rådgivning i forhold til, hvilke fuldmagter det kan være hensigtsmæssigt at få på plads. 

Efter første besøg tilbydes I løbende rådgivning og vejledning af kommunens Demensteam. I vælger selv, om I vil have besøg hjemme hos jer selv, eller om I ønsker at ringe sammen med rådgiveren.  

I får en fast rådgiver. 


Åben telefonrådgivning


Alle, der har spørgsmål vedrørende demens, eksempelvis om håndtering af udfordringer i dagligdagen eller kommunens tilbud, er velkomne til at kontakte Demensteamet på telefon eller mail. Du kan se telefonnummer og mailadresse i den blå boks.​


Kommunale og eksterne tilbud

Kommunale tilbud

Kursus for pårørende til personer med demens

Kurset er for nære pårørende til hjemmeboende personer på Bornholm, der for nylig har fået en demensdiagnose. Kurset afholdes af Demensteamet i samarbejde med Hukommelsesklinikken på Bornholm.

Om tilbuddet:

  • Du får inspiration til, hvordan du bedre kan håndtere din rolle som pårørende, og du får mulighed for at dele erfaringer med andre i samme situation.
  • Vi tager udgangspunkt i deltagernes hverdag, og der vil være god mulighed for at udveksle erfaringer.
  • Vi har to hold: et for ægtefæller og samboende og et for børn, søskende eller anden primær omsorgsperson.
  • Kurset er et sammenhængende forløb på fem gange, og det forventes, at man deltager alle gangene. Kurserne afholdes i Rønne og har en varighed på 3 timer per gang og afholdes typisk i tidsrummet fra klokken 15.00 til klokken 18.00.

Kurset indeholder blandt andet:

  • viden om demens og det at se det hele menneske
  • hverdagsliv med demens, herunder kommunens tilbud
  • at være pårørende og nye måder at være sammen på, herunder kommunikation og samvær med mennesker med demens
  • de følelsesmæssige reaktioner og konsekvenser, som en demenssygdom kan have for nærmeste pårørende
  • juraen vedrørende demens
  • plan for fremtiden

Endelig tildeling af plads sker efter vurdering af Demensteam i kommunen. Der kan forekomme venteliste. 


Samtalegruppe for ægtefæller og samboende til personer med demens

Samtalegruppen er for ægtefæller/samboende til hjemmeboende personer med demens, der allerede har deltaget i pårørendekurset.

En samtalegruppe er et tilbud til ægtefæller og samboende, som gerne vil høre om andres erfaringer. En samtalegruppe er for dig, som gerne vil fortælle om og dele din situation med andre, og som oplever, det er en støtte at mødes med andre, som står i en lignende situation.

Gruppen ledes af demensrådgivere fra kommunens Demensteam. På mødet tales om forskellige emner, som vælges af gruppen. Det kan være emner som:

  • følelser og reaktioner, som er svære at håndtere
  • ændringer i kommunikationen og måden at være sammen på
  • at passe på sig selv
  • ændring af roller og relationer i familien
  • tabu og dårlig samvittighed
  • sorg over det, demenssygdommen har bragt med sig.​

Det er Demensteamet, der tildeler pladserne i gruppen.

 

Dagcenter

Et dagcenter er et kommunalt aktivitetstilbud til pensionister, der ikke kan benytte andre aktivitetstilbud, og som har behov for personalestøtte til at deltage i aktiviteter og socialt samvær.

På dagcentret er der fokus på aktiviteter, der giver glæde, og du har mulighed for at møde andre mennesker og være med i et fællesskab.

Tilbuddet sigter mod at stimulere og/eller vedligeholde deltagerens fysiske, psykiske og sociale færdigheder og at få nogle gode oplevelser gennem socialt samvær og meningsfulde aktiviteter.

Der er halv- og heldags dagcentertilbud i Nexø og Rønne.

For at benytte tilbuddet skal man være visiteret via Myndighed. Du kan kontakte Myndighed på telefon 56 92 60 50.

Der er egenbetaling, som inkluderer kørsel til og fra dagcentret samt kaffe og brød.

 

Aflastningstilbud

Som ægtefælle/samlever til en person med demens kan du søge om tre forskellige typer aflastning:

  • Dagcentertilbud til borgeren med demens, se oplysninger om dagcenter ovenfor
  • Aflastningsophold udenfor hjemmet
  • Aflastning i hjemmet  

 

Aflastningsophold udenfor hjemmet

Aflastningsophold udenfor hjemmet kan bevilliges i en tidsbegrænset periode til en person med demens for at aflaste en ægtefælle eller samboende, der helt eller delvist varetager den daglige pleje og omsorg i hjemmet.

Der er følgende typer:

Fleksibel aflastningsplads: Der kan bookes 6 valgfrie uger på et år. Kommunen har 2 pladser, hvor princippet "først til mølle" gælder. Det giver mulighed for ægtefælle eller samboende kan planlægge fx ferie eller at deltage i arrangementer.

Rotationsplads: Er en aflastningsplads, hvor man bevilges fast ophold hver 4 uge.

Akut aflastning: Er en mulighed hvis ægtefælle eller samboende pludselig ikke er i stand til at varetage omsorgsopgaven for eksempel grundet sygdom, og personen med demens ikke er i stand til at være alene i eget hjem med hjælp fra hjemmeplejen.

Aflastning i hjemmet:

Hjælp til borgeren med demens, fx personlig pleje eller aflastning i form af hjælp til praktiske gøremål.

Afløsning i hjemmet i et kortere tidsrum: Kan bevilliges til en ægtefælle eller samboende der helt, eller delvist varetager den daglige pleje og omsorg, og som har behov for at forlade hjemmet. Personen med demens er ikke i stand til at være alene i eget hjem med støtte fra hjemmeplejen.

Alle aflastningstilbuddene er visiterede tilbud. Ved ansøgning skal du kontakte Myndighed på telefonnummer 5692050.

 

Eksterne tilbud​

Alzheimerforeningen

Alzheimerforeningen er en organisation, der blandt andet rådgiver og giver information om demens. Du kan få råd og hjælp på Demenslinien, der har telefonnummer 58 50 58 50.

Du kan læse mere på Alzheimerforeningens hjemmeside ved at klikke her.

 

Ældresagen Bornholm

Læs om aktivitetstilbud til borgere med demens og deres pårørende ved at klikke her.

 

Hverdagslivet med demens

Samvær

Der kan med tiden blive behov for at finde nye måder at være sammen på for at finde glæde og skabe stjernestunder.

Gode oplevelser sammen giver positive følelser, glæde, tilfredshed, lykke, tryghed, oplevelse af venskab og kærlighed.

Det at tale sammen kan blive en udfordring, men der er mange andre muligheder for samvær – hvor  vi kan være mere lige. Det kan for eksempel være, at I går i haven sammen, lytter til musik, danser og genoplever gode minder. Det kan eksempelvis være ved at køre en tur ud i det blå, eventuelt gense betydningsfulde steder, gå en tur – gerne hvor sanserne bliver stimuleret fx i skoven, ved stranden, i en have med duftende krydderurter eller blomster.

Alzheimerforeningen har udarbejdet 7 gode råd til, hvordan du hjælper et menneske med demens. Du kan læse om de 7 råd samt se små videoklip ved at klikke her.

Kommunikation

Kommunikationen mellem mennesker foregår både med ord og med kropssprog, toneleje og mimik. Kommunikationen hos mennesker med demens påvirkes af demenssygdommen og svækker både hukommelsen, talen og forståelsen af sproget. Det vil være meget forskelligt, hvordan sygdommen rammer den enkelte.

Nogle gode råd om kommunikation:

    1. Tag udgangspunkt i det, som sker lige her og nu  
    2. Vær tålmodig og nærværende
    3. Udtryk dig kort og præcist
    4. Brug kropssprog, og hold øjenkontakt
    5. Skab god stemning, og undgå at irettesætte
    6. Brug musik, sang og dans.

Du kan læse mere i hæftet Når kommunikationen svigter ved at klikke her.

Demensvenlige omgivelser

Demensvenlig indretning af boligen kan være med til at skabe bedre overblik, ro og støtte, så personen med demens bliver støttet til at være både fysisk og mentalt aktiv og derved bevarer så mange funktioner som muligt.

På Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside kan du blandt andet læse om:

  • Demensvenligt køkken, hvor du kan få idéer til, hvordan køkkenet kan indrettes, så du bliver så selvhjulpen som muligt. Få også fif til, hvordan bl.a. kontrastfarver i borddækning gør en forskel.
  • Demensvenlig have, hvordan naturen og haven kan bidrage til sansestimulation gennem farver, dufte, rindende vand og frisk luft. Få inspiration til, hvordan haven kan inddrages i områder og gøre den mere overskuelig, give inspiration til aktivitet samtidig med, at den kan opleves tryg at færdes i.
  • Demens og kunst, hvordan foto, billeder og kunst kan være med til at skabe stemning, minder, ro eller måske fortælle noget om, hvad et område skal anvendes til.

 

Du kan læse mere om demensvenlige omgivelser på National Videnscenter for Demens' hjemmeside ved at klikke her.

Små hverdagsteknologier

Små hverdagsteknologier kan kompensere for nogle af de færdigheder, der gradvist forringes ved en demenssygdom. De kan øge trygheden og sikkerheden og samtidig støtte personen med demens i at kunne klare sig bedst og længst muligt både i og udenfor hjemmet. Det kan fx være tingfinder, der sættes på nøgler eller ting der nemt bliver væk, et talende ur, der fortæller, hvad klokken er og pilleæsker med alarmer, som kan gøre det nemmere at huske at tage sin medicin.

GPS-trackere kan øge sikkerheden både i og udenfor hjemmet og give frihed til at personen med demens kan bevæge sig rundt samt skabe tryghed for både personen med demens og pårørende. ​

Du kan læse mere om små hverdagsteknologier på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside ved at klikke her.

 

Plejebolig

Hvornår er det tid?

Der er ikke et entydigt svar på det. Det er meget individuelt, men det kan typisk afhænge af:

  • personen med demens og dennes symptomer
  • den pårørende og dennes belastning
  • hvorvidt det er muligt at give den nødvendige omsorg og pleje i eget hjem.

Da det ofte er en svær beslutning af træffe, har du mulighed for samtale med bl.a. din faste kontakt fra kommunens Demensteam.

Hvad skal du gøre ved behov for plejebolig?

Hvis I ønsker at søge om plejebolig, skal I kontakte Myndighed i Center for Sundhed og Omsorg på telefon 5692 6050.

Hvilket plejecenter?

Der kan være mange individuelle hensyn at tage, når der skal vælges plejebolig. Nogle gange kan det være tilknytningen til et bestemt område og de nære sociale relationer, der vægter højst, mens udviklingen i demenssygdommen i nogle tilfælde kan betyde, at der er behov for et mere specialiseret tilbud. ​

Læs mere om de 7 plejecentre på Bornholm ved at klikke her.​

Læs mere i hæftet Livet med demens i plejebolig ved at klikke her.


Lovgivning på demensområdet

Fuldmagter

Demenssygdommen svækker de kognitive evner, hvilket blandt andet betyder, at det efterhånden bliver svært for personen med demens at overskue konsekvenserne af egne handlinger. Derfor kan det være en god idé, hvis I bliver enige om, hvem der skal have fuldmagt til at hjælpe personen med demens med at varetage dennes interesser.

Det anbefales at få fuldmagter på plads tidligt i demensforløbet.

 

Der er forskellige former for fuldmagt, som uddybes nedenfor.

Bankfuldmagt: Den omfatter fuldmagt til dine konti i banken og træder i kraft med det samme. Når I opretter fuldmagten i banken, skal I være opmærksomme på, at det skal fremgå af fuldmagten, at den også gælder, hvis man får en demenssygdom og derved mister sin retlige handleevne. Dette gøres for at sikre, at den også gælder den dag, hvor det bliver svært for personen med demens at overskue økonomien.


Fremtidsfuldmagt: Med en fremtidsfuldmagt kan du bestemme, hvem der skal hjælpe dig med dine personlige og økonomiske forhold den dag, hvor du grundet demenssygdom ikke længere er i stand til det selv.

Du kan læse mere om fremtidsfuldmagt på Borger.dk ved at klikke her.


Digital fuldmagt: Her kan du give fuldmagt til, at en pårørende kan handle på dine vegne i en række selvbetjeningsordninger i forhold til det offentlige. For eksempel er det muligt at se din sundhedsjournal og dine laboratoriesvar på sundhed.dk. 

Du kan læse mere om digital fuldmagt på Borger.dk ved at klikke her.


Du kan læse mere om lovgivning på demensområdet på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside ved at klikke her.


​Der er også mulighed for rådgivning om fuldmagter ved at kontakte:

​Alzheimerforeningens Demenslinien på telefonnummer 5850 5850

Ældre Sagens rådgivning på telefonnummer 7089 0081​​


Fremtidig hjælp og behandling


Livshistorie

Når du ikke længere kan kommunikere, huske eller klare hverdagen selv og får brug for hjælp, er det vigtigt, at de personer, som er omkring dig, får kendskab til din livshistorie og de vaner og værdier, som betyder mest for dig.

Vi har vedhæftet to livshistorieskemaer, et kort og et lidt længere, så du har mulighed for at notere det, som du synes, at andre mennesker skal vide om dig.

Her har du mulighed for at udfylde Min livshistorie skema.

I hæftet "Der er noget du skal vide om mig..." har du mulighed for at uddybe din livshistorie med ønsker for fremtiden.​

 

Plejetestamente

I et plejetestamente kan du skrive dine fremtidige ønsker til fx påklædning, dine madvaner, interesser og din personlige hygiejne. Da dine vaner og rutiner i dit hverdagsliv er vigtige, er det et godt sted at tage udgangspunkt, når du skal lave et plejetestamente. Oplysningerne vil give plejepersonalet vigtig viden om dig og dine værdier.

Plejetestamentet er kun vejledende for plejepersonalet og kan ikke anvendes til fx at sætte krav om, hvor man vil bo. Men kommunen skal så vidt muligt forsøge at tilgodese ønskerne fremsat i plejetestamentet.

Der er ikke krav til, hvordan et plejetestamente skal se ud, men du vil kunne finde inspiration på internettet, fx på Alzheimerforeningens hjemmeside

 

Ønsker du livsforlængende behandling?

Du har mulighed for på forhånd at beslutte, at du ikke ønsker livsforlængende behandling og genoplivning, hvis du en dag skulle være ude af stand til at give udtryk for dine ønsker. Det kræver, at du opretter et behandlingstestamente.

Du kan læse mere i en pjece fra Sundhedsdatastyrelsen ved at klikke her.




Åben rådgivning

Har du spørgsmål om demens, er du velkommen til at kontakte kommunens demenskoordinator: Sussie Nøhr

Telefon 56 92 60 55 eller på mail: Sussie.Noehr@brk.dk 

Demenslinien

Få råd og hjælp på Alzheimerforeningen på        telefon 58 50 58 50

Send Digital Post

Vælg emne herunder og log på med MitID...


Demens (borger)
Demens (myndighed)

DP-small.png

Kommunens demensindsats

Læs kommunens strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm gældende for 2024-2026