Del på facebook

Demens

​​​​​​​​Demens er en samlet betegnelse for en række sygdomme, der langsomt ødelægger dele af hjernen. De mange sygdomme, der giver demens, er placeret forskellige steder i hjernen. De udvikler sig forskelligt og giver forskellige symptomer i hverdagen. For nogle demenssygdomme kan det være gavnligt at tage medicin.                                                                                

​Hvordan udreder vi for demenssygdom på Bornholm?

Mistanke om demens?
  • Hvis du har mistanke om, at du har en demenssygdom, er det vigtigt, at du bliver undersøgt af din egen læge. Dette for at afklare om symptomerne skyldes andre sygdomme fx infektioner, depression og stofskiftesygdomme, der kan ligne symptomer på demens, men som kan behandles og forsvinde igen.
  • Hvis du har en begyndende demenssygdom, er det vigtigt, at du og dine pårørende får den information, støtte og rådgivning, I har brug for. Hvis du har Alzheimers sygdom, kan du desuden få medicin, som måske kan gøre, at symptomerne udvikler sig langsommere.
 
Hvad sker der hos lægen?
  • Når du besøger din egen læge, er det en god idé, at du har én med, som kender din dagligdag. Din læge vil stille dig nogle spørgsmål, bestille nogle blodprøver og lave en almindelig undersøgelse af dit helbred.
  • Når der er svar på blodprøverne, mødes du med din læge igen. Ud fra resultaterne af undersøgelserne vil din læge vurdere, om der er mistanke om, at du har en demenssygdom.
  • Lægen vil i givet fald henvise dig til Hukommelsesklinikken på Bornholms Hospital, hvor de kan undersøge dig mere grundigt. Din læge vil henvise dig til en scanning af din hjerne inden besøget i Hukommelsesklinikken. Scanningen foretages på Bornholms Hospital.
 
Hvad sker der i Hukommelsesklinikken?
Du bliver spurgt om dine symptomer og om, hvordan de påvirker din hverdag. Du får igen en lægeundersøgelse af dit helbred og flere tests af din hukommelse. Desuden får du taget nye blodprøver og en undersøgelse af hjertet (EKG).
 
  • Ud fra resultaterne af undersøgelserne vurderer lægen, om du skal henvises til flere undersøgelser. Først når alle undersøgelser er gennemført, kan der stilles en diagnose.
  • Du er tilknyttet Hukommelsesklinikken i den periode, du går til undersøgelser. Hvis du ikke har en demenssygdom, vil du blive afsluttet. Hvis du har en demenssygdom, vil du blive fulgt af Demensenheden eller af din egen læge.
 

Hvilke tilbud har vi til borgere med demens og deres pårørende?

Besøg i hjemmet til borgere med nyligt diagnosticeret demenssygdom.
Der tilbydes besøg til alle hjemmeboende borgere, der nyligt har fået stillet en demensdiagnose. Der vil ske kontakt fra demenskoordinator eller demensrådgiver til alle, der har givet samtykke hertil.

Formålet er, at borgeren med demens og dennes pårørende informeres om kommunens tilbud på demensområdet, samt modtager råd og vejledning til mulig håndtering af dagligdagen.
 
Rådgivning af demenskoordinator eller demensrådgivere

  • Der ydes åben rådgivning af demenskoordinator på telefon eller mail, hvis du har spørgsmål om demens, kommunens tilbud, udredning med mere. Se blå boks med kontaktoplysninger.
  • Der tilbydes løbende råd og vejledning til personer med demens og deres pårørende. Rådgivningen kan ske ved besøg i dit eget hjem eller pr. telefon.

Pårørendekursus
Pårørende til hjemmeboende borgere på Bornholm med nyligt diagnosticeret demenssygdom, tilbydes gratis kursus.

Kurset er et sammenhængende forløb på 5 gange, og det forventes, at man deltager alle gange. Det afholdes i Rønne, har en varighed på 3 timer pr. gang og ligger typisk i tidsrummet fra kl. 15 til kl. 18.

Der udbydes et forløb for ægtefæller og samlevende, samt et forløb for børn,  søskende og andre nære pårørende til personen med en demenssygdom. De 2 hold udbydes ca. 1 gang årligt, afhængigt af tilmeldingerne. På kurset vil der blive taget udgangspunkt i deltagernes hverdag, og der vil være god mulighed for erfaringsudveksling.

Kursets indhold vil bl.a. være: 

  • Viden om demens og at se det hele menneske
  • Hverdagsliv med demens, herunder kommunens tilbud
  • At være pårørende og nye måder at være sammen på, herunder kommunikation og samvær med mennesker med demens.
  • De følelsesmæssige reaktioner og konsekvenser, som en demenssygdom kan have for nærmeste pårørende.
  • Juraen omkring demens
  • Plan for fremtiden

Endelig tildeling af plads sker efter vurdering af Demenskoordinator i kommunen. Der kan forekomme venteliste. 

Kurset udbydes i samarbejde med Hukommelsesklinikken på Bornholm.

 

Dagtilbud til borgere med demenssygdom tidligt i forløbet

Tilbuddet giver friske borgere med demens, der er er tidligt i forløbet, mulighed for samvær og aktiviteter sammen med ligesindede 2 gange om ugen. Desuden giver det aflastning af nærmeste pårørende.
Gruppens deltagere skal være i stand til at gå længere ture på 5-6 km, på forskelligt underlag. Desuden skal man kunne deltage aktivt i planlægning og gennemførsel af aktiviteter, samt have interesse for at indgå i de sociale relationer i gruppen.
Gruppen består af 5-7 borgere, 1 personale og en frivillig. ´
 
Gruppen mødes mandag og torsdag og kaldes Ma-To- gruppen for Mandag og Torsdag.
Mandag vil der typisk være fysisk træning af forskellig art, det kan også være længere gåture.
Der vil være god tid til forskellige aktiviteter og socialt samvær, hvor der er mulighed for at vende hvordan verden står til med meget mere.
 
Torsdag vil typisk gå med at tale om hvilke udflugter som gruppen kan tænke at se og udforske nærmere på Bornholm, samt at tage på udflugter.
Der er egenbetaling for deltagelse i gruppen, svarende til prisen for dagcenter. Ved busture er der en udgift på 35 kr. pr. person, desuden kan der forekomme udgifter til fx entre.
Tilbuddet omfatter kørsel. Kræver visitation.
 

Her kan du læse en pjece om MA-To-gruppen (PDF)

Redskaber til brug for planlægning af fremtiden

 

Kontakt

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte kommunens demenskoordinator: Sussie Nøhr

Telefon 56 92 60 55 eller på mail: Sussie.Noehr@brk.dk 

Send Digital Post

Vælg emne herunder og log på med MitID...


Demens (borger)
Demens (myndighed)

DP-small.png

Kommunens demensindsats

Læs kommunens strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm gældende for 2021-2023.

Hvordan kan livet med demens være?

Her kan du se små korte film, hvor mennesker med demens og deres pårørende fortæller om hvordan de takler livet med sygdommen.

Der er også film, hvor unge fortæller om at være barn til forældre med demens.   

Se filmene her 

Bemærk, når du trykker på linket accepterer du, at Youtube sætter trackingcookies på din computer.