Del på facebook

Mad og måltider

​Sunde mad- og måltidsvaner har i samspil med bl.a. bevægelse stor betydning for at fremme og bevare et godt helbred og for at forebygge overvægt samt en række sygdomme.

Anbefalinger til børn

Har du spørgsmål om dit barns mad og måltider
 

Anbefalinger til voksne

  • På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde anbefalinger om mad og måltider, som passer til de fleste. De officielle kostråd.

Gravide

  • Når du er gravid, er det vigtigt at spise sundt og varieret og følge anbefalingerne for at få en god graviditet og give barnet den bedste start på livet. Du kan læse mere om kost til gravide på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Ældre

Sund kost – også i en sen alder – er med til at bevare et godt helbred.

Se en film om sund kost her. Bemærk, når du klikker på linket, accepterer du samtidig at Youtube sætter trackingcookies på din computer.

Er du over 65 år anbefales det, at du fortsat følger de officielle kostråd samtidig med, at der er nogle særlige råd du skal være opmærksom på:

  • Bevar din muskelmasse ved at være fysisk aktiv 30 minutter dagligt og spis proteinrige madvarer som fisk, fjerkræ, æg, mælkeprodukter, kød eller bælgfrugter. Læs mere om muskelmasse her.
  • Pas på dine knogler ved at indtage kalk og D-vitamin. Ved at indtage ½ liter mælk og/eller et par skiver ost dagligt, får du tilstrækkeligt med kalk. D-vitamin får du bl.a. fra sild, makrel og laks.

    • Er du over 70 år anbefales det, at du tager dagligt tilskud af d-vitamin og kalk.

  • Hold øje med vægten – pludseligt vægttab eller vægtøgning kan være dårligt for helbredet. Oplever du pludselig vægttab eller vægtøgning, er det en god ide at tale med din læge. Læs mere om vægttab eller vægtøgning her.

Overvægtige børn

  • Overvægt er i dag så udbredt, at det kan være svært at se, om ens barn vejer for meget. Men som far eller mor er det vigtigt at være opmærksom, idet overvægt kan få alvorlige konsekvenser både i barndommen og senere i livet.
  • Har du har et overvægtigt barn kan du læse mere på En lettere barndom. 

Overvægtige voksne

  • Hvis du er overvægtig og gerne vil tabe dig, kan du læse mere

Pjece fra Komiteen for Sundhedsoplysning - Små skridt til vægttab (pdf)

Pjece fra Komiteen for Sundhedsoplysning - 10 veje til vægttab (pdf)

Klar besked om vægttab