Unge mennesker
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Personlige forhold Legitimationskort

Legitimationskort

Legitimationskort

Det er muligt at ansøge om at få et legitimationskort, hvis du er 15 år eller derover.

Det kræver, at du har en folkeregisteradresse i Danmark. Legitimationskortet er ikke obligatorisk.

Det kan være relevant for dig at ansøge om et legitimationskort, hvis du ikke har kørekort eller pas.

  • du kan bruge legitimationskortet i en række hverdagssituationer som legitimation, hvor du skal bevise hvem du er, ligesom pas og kørekort også i dag anvendes som legitimation i andre situationer end ved rejse og kørsel
  • legitimationskortet giver ikke ret til ophold i Danmark eller til at arbejde i Danmark
  • legitimationskortet kan desuden ikke anvendes, når du skal til lægen. Her skal du i stedet medbringe dit sundhedskort
  • legitimationskortet har ikke generelt til formål at fungere som rejselegitimation, fx i forbindelse med rejser i Schengen.

Du vil imidlertid kunne anvende legitimationskortet ved indrejse i Sverige til at dokumentere din nationalitet. Det gælder dog ikke, hvis du har fået udstedt den første udgave af legitimationskortet, der ikke indeholdt oplysning om nationalitet.

Ny udgave af kortet med oplysning om nationalitet

Selvom der nu er kommet en ny udgave af kortet, er den første udgave af legitimationskortet (dvs. uden oplysning om nationalitet), stadig gyldigt indtil udløbet af gyldighedsperioden.

Vær opmærksom på, at du skal betale gebyret igen, hvis du ønsker at få udstedt et legitimationskort, hvor der også står din nationalitet.I nogle kommuner kan der være en omstillingsperiode, og der kan derfor gå noget tid, før du kan få legitimationskortet i den nyeste udgave med oplysning om nationalitet.

Du kan fortsat få udstedt et legitimationskort uden din nationalitet, hvis du ønsker det i den mellemliggende periode dog senest den 1. marts 2018. Det kan være relevant for dig, hvis du alligevel ikke har tænkt dig at bruge kortet i situationer, hvor oplysningen om nationalitet har betydning.

Du skal også her være opmærksom på, at du skal betale gebyret igen, hvis du senere vil have udstedt et legitimationskort, hvor der også står din nationalitet.

Ungekort / alkoholkort

Reglerne om det tidligere ungekort/alkoholkort blev ophævet den 1. juli 2017. Det betyder, at der ikke længere kan udstedes sådanne kort, men allerede udstedte kort kan anvendes i den resterende gyldighedsperiode.

Ansøg om legitimationskort

Du skal møde personligt op i borgerservice i den kommune, du har adresse og bor i for at ansøge om et legitimationskort. Du skal medbringe original dåbs-, navne- eller fødselsattest eller pas, kørekort  eller sygesikringsbevis for at bekræfte din identitet.

Vær opmærksom på, at der kan forventes en vis leveringstid.

Der skal være et billede af dig på kortet. Undersøg reglerne for billede med borgerservice, inden du tager afsted.

Kortet kan koste op til 150 kr. (2018).

Pensionistbevis / pensionsmeddelelse

Hvis du har brug for legitimation for, at du er pensionist, kan du i mange tilfælde bruge din seneste pensionsmeddelelse.

Pensionistbevis

Nogle kommuner tilbyder også et såkaldt pensionistbevis. Hvis du er førtids- eller folkepensionist, kan du i de kommuner få pensionsbeviset i borgerservice. Der er ikke noget billede på pensionistbeviset. Beviset kan du bruge til at få pensionistrabat på fx museer, forlystelsesparker osv.

DSB legitimationskort

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan bruge pensionistbeviset eller pensionsmeddelelsen til at købe DSB's 65-billetter. Hvis du er under 65 og pensionist, skal du derfor have et DSB legitimationskort for at købe DSB's billigere 65-billetter. DSB legitimationskort kan du få gratis på en DSB station, hvis du medbringer en pensionsmeddelelse, der ikke må være mere end et år gammel, samt et pasfoto.

Læs også

Skrevet af borger.dk

Personligt fremmøde

Borgerservice, Landemærket 26, 3700 Rønne.

Se åbningstider her