UngMod Bornholm er sammen med sine to søsterprojekter i Hvidovre og Esbjerg/Varde kommuner blevet evalueret af COWI. Den overordnede konklusion er at ungeenhederne, på hver deres måde, har god succes med at nå målgruppen og sætte seksuel sundhed på dagsordenen.
UngMod Bornholm er en ungeenhed etableret med støtte fra en pulje i Sundhedsstyrelsen, hvor midlerne udløber til nytår. i Hvidovre og i Esbjerg/Varde hedder det UngeLiv, men fælles er, at kommunerne har etableret enheder, hvor unge 12-25 år kan komme for at:
- Få gratis prævention
- Blive testet for kønssygdomme
- Få rådgivning og samtaler om seksuel sundhed og trivsel
Derudover har ungeenhederne gennemført aktiviteter for at oplyse unge om seksuelle emner og om ungeenhedernes tilbud. En opgave kommunerne har svært ved at løfte selv.
Perspektiver fra COWI-rapporten - læs den hele her
- Ungeenhederne appellerer til målgruppen, ved at være let tilgængelig, have bedre tid og være et mere personligt og trygt rum end hos almen praktiserende læge.
- Unge har høj grad af risikoadfærd for at have ubeskyttet sex, og derfor er det vigtigt, at de unge har let adgang til at blive testet, så smitten kan begrænses – og minimere de følgevirkninger sex-sygdomme kan have, som fx infertilitet. Cowi konkluderer at der er unge, som bliver testet for klamydia i ungeenhederne, som ellers ikke ville blive testet.
- Ungeenheder er hertil særligt relevante i en tid, hvor unge får meget viden om sex og porno fra sociale medier. Det er derfor vigtigt, at unge også har adgang til en fagligt funderet viden om emnerne, både sundhedsfagligt og socialfagligt.
- Ungeenhederne har en helhedsorienteret tilgang med en opfattelse af, at der for unge er en stærk sammenhæng mellem seksuel og psykosocial trivsel. De unge bliver derfor mødt, som et helt menneske og ikke en person med seksuelle, sundhedsmæssige eller psykosociale problemstillinger, hvilket tiltaler de unge.
- Unge oplever, at kunne tale om svære emner med medarbejderne, som de ikke har andre voksne at tale med. Det kan være emner som grænsesætning, forhold, kønsidentitet, sex m.v., men også om problemer på hjemmefronten, overgreb og generel trivsel. Ungeenhederne bidrager dermed også til at øge unges trivsel.
|
UngMod mindsker ulighed i sundhed
På Bornholm er antallet af unge, der ikke får en ungdomsuddannelse, får anbragt et barn, selv har en ‘børnesag’ i kommunen eller som mistrives højere end landsgennemsnittet.
Ungeenhedens tilbud rammer målgruppen af unge i sårbare situationer, idet at unges problemer omkring misbrug og trivsel ofte hænger sammen med seksualitet. UngMod Bornholm oplever brugere, der er kommet for at tale om ét emne, men som er endt med at tale om noget andet. Dette indikerer, at de unge tør henvende sig og tillader medarbejderen at guide samtalen hen mod mere komplekse emner, som kan være svære at henvende sig direkte om.
UngMod Bornholm oplever brugere, der er kommet for at tale om ét emne, men som er endt med at tale om noget andet. Dette indikerer, at de unge tør henvende sig og tillader medarbejderen at guide samtalen hen mod mere komplekse emner, som kan være svære at henvende sig direkte om.