Nexø by og havn skal bindes bedre sammen - fysisk, æstetisk og oplevelsesmæssigt. Sweco har vundet opgaven som projekterende rådgiver for Bornholms Regionskommune, og skal bistå kommunen i det videre arbejde med områdefornyelsesprojektet.
Den rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed Sweco skal bistå Bornholms Regionskommune med at videreføre projektforslaget for områdefornyelsesprojektet i Nexø, som tegnestuen LABLAND udarbejdede i begyndelsen af 2024. Målet er at gøre projektet klar til udbud i slutningen af oktober, så anlægsaktiviteterne under temaet BY–HAVN–HAV, kan gå i gang sidst på året.
Styrke forbindelsen mellem byen og havet
Områdefornyelsesprojektet i Nexø skal styrke forbindelsen mellem byen og havet over havnen. Til gavn og glæde for de fastboende såvel som for byens gæster og erhvervsliv, skal projektet fremhæve byens særlige beliggenhed og karakter og styrke Nexø bys identitet.
Borgere, erhvervsliv, foreninger og andre med interesse for Nexø har bidraget med ideer, og der har været en række pop-up initiativer og mindre anlægsprojekter i områdefornyelsens tegn. Nu begynder så den næste fase, hvor nye anlæg og tiltag vil dukke op på og omkring havnen i Nexø.
Fem projekter Sweco skal detaljere og udbyde fem projekter på og omkring havnen i Nexø, som styregruppen har prioriteret:
Mod syd findes X'et. Her skal tre eksisterende byrum – Torvet, Toldbodgade med den midlertidige bypark foran Pakhusgården, og Skippertorvet – bindes sammen. Målet er at styrke forbindelsen mellem byen og havnen gennem nye, sammenhængende belægninger, gadeinventar, beplantning, opholdsmøbler samt nye busholdepladser med tilhørende busskure. Dette område vil fungere som byens naturlige centrum, rumme fælles aktiviteter og byde besøgende velkommen til Nexø. En bro over tørdokken skaber en unik ramme, hvor besøgende kan nyde både den enestående udsigt over havnebassinet og et kig til solnedgangen over byen. Broen inviterer til ophold på den indbyggede bænk eller i det udspændte net i broens gulv, hvor man kan lægge sig ned og observere livet i havnebassinet fra en helt ny vinkel. De karakteristiske, skrånende betonflader på slæbestedet, der tilbage i tiden var helt centralt for havnen, danner grundlag for et nyt opholds- og aktivitetsmøbel, som vil tilføre området nyt liv. Møblet strækker sig langs de gamle skinner i slæbestedets længderetning og vil blive udformet med en bølgende træoverflade. Centralt i designet bliver en folketrappe, der kan anvendes til forskellige events, mens de bølgende former skaber mulighed for alsidige aktiviteter. På tværs af slæbestedet etableres en bro i stålriste, så den visuelle kontakt til den oprindelige betonflade nedenunder bevares. Broen vil fungere som en praktisk genvej tværs over havnen, og dens design vil gøre det muligt at komme tættere på vandoverfladen ved kajkanten. Yderst på molen kommer en Moletrappe. En trappekonstruktion, der kombinerer opholdsfunktioner, et udsigtsplateau og muligheder for udspring og badning. Her kan man nyde den imponerende udsigt over Østersøen og Nexø, sidde i læ og slappe af eller solbade. En sauna integreres i moletrappen, hvorfra man vil kunne se ud over Østersøen gennem de store vinduer, som forstærker følelsen af at være i ét med omgivelserne.
Endelig bliver der langs kajkanten, fra Skippertorvet og hele vejen hen til Moletrappen etableret et forløb af lav belysning og bjælkemøbler, som knytter de nye anlæg sammen og skaber sikkerhed om aftenen og natten. |
Foto: Destination Bornholm