Borgmester Jacob Trøst står torsdag den 3. april i spidsen for en bred lokal bornholmsk delegation, der har fået foretræde for Folketingets udvalg for Forsvar, Samfundssikkerhed og Beredskab. Ønsket er at starte en dialog om Forsvarets engagement i Bornholm.
Når en bred delegation fra Bornholm på torsdag den 3. april har foretræde for Folketingets udvalg for Forsvar, Samfundssikkerhed og Beredskab er målet at igangsætte en dialog med udvalget om potentialet i at udvide Forsvarets engagement i Bornholm forud for det forsvarsforlig, der ventes at blive indgået senere på året.
Forud for foretrædet har borgmester, Jacob Trøst overfor udvalget blandt andet fremhævet den nye situation i Østersøen, hvor Sverige og Finland nu er blevet en del af NATO. Denne forandring giver mulighed for at gentænke strategien for, hvordan Bornholm kan indgå i Forsvaret af Danmark. Derudover er der udsigt til, at Bornholm bliver et centrum for grøn energi med havbaseret vindenergiproduktion. Dette åbner mulighed for at tænke udbygningen af hav vind sammen med sikringen af kritisk energiinfrastruktur i Østersøen. Dermed kan Bornholm også blive central for udviklingen og afprøvning af ny sikkerhedsteknologi.
Borgmester Jacob Trøst er glad for den brede lokale opbakning, der er til Forsvarets tilstedeværelse på Bornholm:
"Bornholm taler med én samlet stemme, når vi hilser Forsvarets og Beredskabets aktiviteter velkommen på og omkring Bornholm. Vores historie og geografi understreger vigtigheden af de nære og gode relationer, vi allerede har mellem befolkning, Forsvaret og Beredskabet, og vi er som samfund og kommune klar til at udbygge disse relationer yderligere. Det vil være med til at løfte hele Bornholm."
Den holdning deler Johnny G. Larsen fra foreningen Folk & Sikkerhed, Bornholm:
"Bornholm er Danmarks østligste punkt - det forudsætter en vis militær kapacitet, både til at forsvare landets vigtigste varslingssystemer, men også til at afvise suverænitetskrænkelser. Bornholms geografiske placering stiller særlige krav til det bornholmske beredskab. Øens samlede beredskab skal kunne håndtere både kendte og ukendte udfordringer - hvilket forudsætter samarbejde og samtænkning i alle dele af det bornholmske samfund."
Forsvaret har til alle tider været en del af det bornholmske samfund, og en videre udvikling af Forsvarets tilstedeværelse hilses velkommen af erhvervslivets parter, Lars Nordahl, formand DI Bornholm siger:
"Erhvervslivet skal være centralt i forsvars- og beredskabsindsatsen. De bornholmske virksomheder har kompetencer, ekspertise og produkter, som kan bidrage til at styrke den indsats. Virksomhederne har konkrete ressourcer til rådighed, så det offentlige ikke selv skal løse alle tænkelige situationer på alle tænkelige tidspunkter."
Joan Prahl, formand for FH Bornholm hæfter sig ved Bornholms behov for arbejdspladser og siger:
"Bornholm har brug for arbejdspladser, og med vores geografiske placering i Østersøen giver det god mening, hvis Bornholm kan få en central rolle med et forsvar og et stærkt beredskab. Det vil betyde nye arbejdspladser og udvikling for øen, hvilket vi i fagbevægelsen naturligvis bakker op om."
Også på uddannelsesområdet hilses både eksisterende og nye initiativer velkommen. Martin Lasse Hansen Sieben, direktør for Campus Bornholm siger:
"Vi bakker fuldt op om et samlet og robust beredskab på Bornholm. Dette kan have stor betydning for, at Campus Bornholm kan styrke de eksisterende uddannelsestilbud og udvikle nye målrettede uddannelser og kurser, der sikrer rette kompetencer i forhold til den udvikling vi ser ind i."
Følgende deltager fra Bornholm i foretrædet for Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalget den 3. april:
- Jacob Trøst, borgmester Bornholms Regionskommune
- Joan Prahl, formand for FH Bornholm
- Martin Lasse Hansen Sieben, direktør for Campus Bornholm
- Lars Nordahl, formand DI Bornholm
- Johnny G. Larsen, Folk & Sikkerhed, Bornholm
- Sine Sunesen, kommunaldirektør Bornholms Regionskommune

Fra venstre: Lars Nordahl, formand DI Bornholm – Jacob Trøst, borgmester Bornholms Regionskommune - Martin Lasse Hansen Sieben, direktør for Campus Bornholm - Joan Prahl, formand for FH Bornholm og Johnny G. Larsen, Folk & Sikkerhed, Bornholm.
Link til Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalgets side på Folketingets hjemmeside https://www.ft.dk/da/udvalg/udvalgene/fou