Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholm Craft Weeks Object 2025 - konkurrence for kunsthåndværkere

Bornholm Craft Weeks Object 2025 - konkurrence for kunsthåndværkere

15-12-2023
​Hvert år inviteres de professionelle bornholmske kunsthåndværkere til at deltage i konkurrencen om årets Craft Weeks Objekt. Konkurrencen går ud på at udvikle nye bud på et samleobjekt, som sættes i produktion og sælges i det efterfølgende år. Konkurrencen holdes i forbindelse med Bornholm Craft Weeks 2024, og nu er konkurrencereglerne klar.

Årets tema: Michael Andersen Keramik

Årets tema for  konkurrencen tager udgangspunkt i Michael Andersen Keramik – en historisk, kulturel institution på Bornholm, og i Danmark, som netop er stoppet. De kunstneriske rettigheder er solgt og fabriksbygningen i Rønne er til salg.

Michael Andersen har leveret sublimt dansk design og keramik siden 1890 med dedikerede samlere over hele verden lige fra New York til Tokyo. Michael Andersen levede fra 1859-1931 og blev udlært keramiker hos Lauritz Hjorth i Rønne.

Michael Andersen overtog i 1890 Th. Stibolts keramiske virksomhed i Rønne og videreførte den i eget navn. I 1935 vinder Michael Andersen en fornem guldmedalje ved Verdensudstillingen i Bruxelles for sin glasur, og betegnes herefter med rette som glasurens mester. For at ære keramikfabrikkens minde er Michael Andersens keramik temaet for Bornholm Craft Weeks konkurrencen i 2024.

Der er to bespænd i konkurrencen.
Første benspænd går ud på at vælge et Michael Andersen værk som inspirationskilde. Man kan vælge at blive inspireret af farver, overflader, former, formsprog, dekoration etc. Det andet benspænd er, at værket skal være figurativt. Det kan fx være en figur eller et objekt, hvori noget figurativt indgår. Mange af Michael Andersens keramiske værker er brugsting formet som dyr, fx fisk. Et andet elsket motiv er fiskekonen. Der må gerne laves samarbejde mellem flere kunsthåndværkere om et værk. Værket skal kunne sælges for 1500 kr., og der skal produceres 100 stk.

Tilmelding og mere information
For at deltage i konkurrencen skal man have en videregående uddannelse indenfor kunsthåndværk eller være optaget i en kunsthåndværkerforening samt bo på Bornholm.

Tilmelding skal ske inden den 1. februar til keramiker Christina Schou Christensen. Mere information om konkurrencen kan fås ved henvendelse til Maker’s Island sekretariatet.

Udstilling i 2024
Udstillingen af konkurrencens værker, åbner på Bornholms Center for Kunsthåndværk den 16. juni, hvorefter publikum kan stemme på deres favoritværk frem til og med Bornholm Craft Weeks fra den 6.-15. september. Vinder af konkurrencen er det værk, der får flest publikumsstemmer.

Vinderen kåres i forbindelse med Bornholm Craft Weeks 2024.
Vinderen af konkurrencen om årets kunsthåndværk 2024 blev trædesigner Jin Choi i samarbejde med møbelsnedker Klaus Elkær med deres træskammel ”SKRIKK” (se billede i toppen af nyheden), lavet af bornholmsk asketræ.

Konkurrencen gennemføres i samarbejde mellem partnerne i Makers Island Bornholm og keramiker Christina Schou Christensen, medlem af Arts and Crafts Association Bornholm.


Om Makers Island
Makers Island Bornholm er et samarbejde mellem aktørerne inden for kunsthåndværket på Bornholm. Samarbejdet skal udmønte Bornholms titel som World Craft Region i konkrete aktiviteter, der sikrer synergier, promovering, kompetenceudvikling og internationalisering. Bag Makers Island Bornholm står Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Det Kongelige Akademi i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm med Bornholms Regionskommune i spidsen.