Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Indflydelse & Politik Høringer og afgørelser Nu gælder plangrundlaget for landanlægget til Energiø Bornholm

Nu gælder plangrundlaget for landanlægget til Energiø Bornholm

​​Bornholms Regionskommune har vedtaget kommuneplantillæg og lokalplan for landanlægget til Energiø Bornholm syd for Aakirkeby. 

Kommunalbestyrelsen har den 10. oktober 2024 vedtaget kommuneplantillæg nr. 20 for Højspændingsstation, Energiø Bornholm og lokalplan nr. 152 for Stationsanlæg til Energiø Bornholm. Planerne offentliggøres hermed den 11. oktober 2024. 

Bornholms Regionskommune muliggør med planerne etableringen af et stort teknisk landanlæg med et omfattende bygningssæt. I lokalplanen er der fastsat præcise bestemmelser for bygningernes udformning. Det skal sikre et særligt arkitektonisk udtryk, hvor bygningerne får karakter af stilistiske sten/klippeblokke med referencer til Bornholms undergrund. Omkring anlægget skal der etableres en afskærmende beplantning, og det bliver muligt at færdes til fods igennem området.

Kommunalbestyrelsen har besluttet at tilpasse lokalplanen med nogle mindre ændringer:

  • formålsbestemmelsens ordlyd, så der åbnes op for dispensationsmulighed for facadematerialer, dog kun i det omfang, som kommunen kan acceptere i en konkret sagsbehandling
  • tidlig etablering af den afskærmende beplantning er præciseret
  • mulighed for opsætning af samleskinne i byggefelt B ligesom i byggefelt A
  • plantelisten er blevet udvidet med flere træer og buske, så der kan opnås en større variation i beplantningen

Se dagsordenspunktet for flere detaljer via dette link​ (https://dagsordener.brk.dk/vis?id=c3c2300b-854b-40c4-97ac-592d00dcc542&punktid=b3481d8a-f609-4299-be4e-60099971ccbe)

Se kommuneplantillægget via dette link (https://bornholm.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?TillaegId=59)

Se den nye lokalplan via dette link
(https://bornholm.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=380)

Der er udarbejdet miljørapport til kommuneplantillæg og lokalplan. I forbindelse med vedtagelsen af lokalplan nr. 152 og kommuneplantillæg nr. 20 er der til miljørapporten udarbejdet en sammenfattende redegørelse, der samlet behandler indkomne høringssvar.

Se den sammenfattende redegørelse via dette link
(https://bornholm.viewer.dkplan.niras.dk/plan/23#/lokalplanid/380/29102)

Lokalplanen har betydning for fremtiden

Lokalplanen er trådt i kraft. Der må ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser, medmindre kommunen har givet dispensation (Planlovens § 18).

Lokalplanen gælder kun for fremtidig anvendelse og byggeri. Alle eksisterende lovlige forhold kan fortsætte, også selvom de er i strid med lokalplanen.

Kommuneplanens virkning (Planlovens § 12)
En offentlig bekendtgørelse om ændringer af kommuneplanen skal indeholde oplysninger om planlovens § 12 stk. 2 og 3. Men da dette kommuneplantillæg hverken fastsætter rækkefølgebestemmelser eller udlægger byzone eller sommerhusområde og desuden følges af en lokalplan for hele arealet, så er oplysningerne irrelevante i denne sag. Lovbestemmelsen lyder:

​Stk. 2 Inden for byzoner kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

Stk. 3 Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt. Forbud kan endvidere ikke nedlægges, hvis bebyggelsen eller anvendelsen allerede er tilladt eller i øvrigt er lovligt etableret, herunder efter anden lovgivning.

Hvis du ønsker at klage (Klagevejledning)

Du kan klage over disse afgørelser efter Planloven. Ifølge Planlovens § 58 stk. 1 nr. 4, kan der kun klages over retlige spørgsmål. Det vil sige, at du f.eks. kan klage, hvis du mener, at kommunalbestyrelsen ikke har haft hjemmel til at træffe afgørelsen. Du kan derimod ikke klage over, at kommunalbestyrelsen efter din opfattelse burde have truffet en anden afgørelse.

Klageberettiget er enhver med retlig interesse i sagens udfald og landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer. 

Klagefristen er fire​ uger fra den dag, afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag. Klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb.

Klage indgives gennem Klageportalen. Klageportalen ligger på www.borger.dk og www.virk.dk. Du logger på www.borger.dk eller www.virk.dk, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID, og klagen skrives direkte i portalen.

Det er muligt at vedhæfte dokumenter til klagen undervejs. Klagen sendes gennem Klageportalen til Bornholms Regionskommune, som videresender den til Planklagenævnet med den påklagede afgørelse og det materiale, der er indgået i sagens bedømmelse.

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når du klager, skal der betales et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. Virksomheder og organisationer skal betale et gebyr på 1.800 kr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen. Klagen bliver ikke sendt videre, før gebyret er betalt, og klager har endeligt godkendt klagen. Gebyret tilbagebetales, hvis klager får helt eller delvist medhold i klagen.

En eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal anlægges inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes fristen dog altid fra bekendtgørelsen.

 

​​