Bornholms Erhvervsfremmepulje er Bornholms Regionskommunes pulje til erhvervsrettede projekter. Med puljen kan Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalget tildele midler til projekter, som udvikler det bornholmske erhvervsliv, skaber arbejdspladser og på den måde realiserer Bornholms Regionskommunes mål om en bæredygtig økonomi.
Formål med Bornholms Erhvervsfremmepulje
Det overordnede formål med puljen er at skabe nye og attraktive stillinger på Bornholm, som kan bidrage til en økonomi i bedre balance. Erhvervsfremmepuljen støtter projekter, der kan skabe nye stillinger og derigennem gøre Bornholm mere attraktiv for tilflyttere, samt skabe aktiviteter, der gør det mere attraktivt for nye virksomheder at etablere sig på Bornholm.
Med attraktive arbejdspladser menes:
- Arbejdspladser til personer bosiddende på Bornholm
- Helårsstillinger eller stillinger uden for turismens højsæson
- Videns- og erhvervsfaglige arbejdspladser
Hvem kan søge, og hvad kan man søge midler til?
Som kommune er der en række begrænsninger for, hvilke projekter kommunen må støtte. Overordnet set gælder det i denne sammenhæng, at regionskommunen ikke må støtte projekter, der favoriserer en specifik virksomhed. Men regionskommunen må gerne støtte projekter, der har et bredere fokus og kommunal interesse, f.eks. udvikling af specifikke brancher, vinterturisme eller øget uddannelsesoptag mv.
Det er dog vigtigt, at projektet ikke overlapper med andre indsatser i erhvervsfremmesystemet. Såfremt der er overlap, skal dette koordineres med relevante aktører, hvilket skal beskrives i ansøgningen.
For at komme i betragtning, skal følgende krav være opfyldt:
- Minimum 50 procent egenfinansiering eller finansiering fra andre kilder. Ved uafklarede forhold f.eks. fondsansøgninger, kan ansøger søge puljen med forbehold for tilsagn for fondsansøgninger.
- Det samlede projekt skal være på minimum 500.000 kr.
- Standard prissatser for deltagertimer - her anvendes Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses standardsatser, som findes på Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hjemmeside.
- Projektregnskab skal revideres af en statsautoriseret revisor.
Afrapportering
Vi stiller følgende krav til afrapportering i projektet:
- Små projekter under 1 mio. kr. samlet set afrapporterer projektet selv.
- Mellemstore projekter under 3 mio. kr. samlet set slutevalueres eksternt.
- Store projekter over 3 mio. kr. samlet set midtvejsevalueres og slutevalueres eksternt.
- Projekter med finansiering fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse følger Erhvervsstyrelsens evalueringskrav og regnskabskrav.
Tilsagnsbeløbet udgør en andel af projektets samlede omkostninger opgjort i det afsluttende projektregnskab og er et maksbeløb. Bliver projektet mindre end i ansøgningen, reduceres bevillingen tilsvarende, så andelen fastholdes. Midlerne tilbageføres til Bornholms Erhvervsfremmepulje og kommer andre fremtidige projekter til gode.
Vurdering
Ansøgningerne vurderes ud fra følgende overordnede kriterier:
- Klar og tydelig effektkæde: Ansøgningen indeholder en tydelig effektkæde, som klart viser, at projektet vil medføre nye attraktive arbejdspladser på Bornholm.
- Deltagerkreds: Projektet omfatter de rette kompetencer og aktører, der er nødvendige for at realisere projektet.
- Økonomi og revision: Projektets økonomi er realistisk og tager højde for udgifter til f.eks. evaluering, revisor m.v.
Beløb til udlodning:
1,7 mio. kr.
Proces:
Ansøgningsfrist: den 8. november 2024.
Svar: udlodningen sker på Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalgets møde d. 3. december 2024, og svaret gives hurtigst muligt herefter.