Lov om forsøg med et socialt frikort trådte i kraft d. 2. januar 2019. Loven giver udsatte borgere mulighed for at få et socialt frikort, og er siden blevet permanentgjort fra 1. januar 2025.
Formålet med det sociale frikort er, at borgere med særlige sociale problemer har mulighed for at tjene op til 42.766 kr. skattefrit pr. kalenderår (2025-tal, se borger.dk for opdaterede tal), uden at indtægten fradrages i borgerens forsørgelsesydelser, boligsikring eller andre offentlige ydelser.
Det sociale frikort giver således de mest socialt udsatte borgere i samfundet bedre muligheder for at deltage i samfundets fællesskaber, samt for at bidrage til disse og opleve værdi i hverdagen. Hensigten er desuden, at det sociale frikort tilskynder virksomheder til at tage et socialt ansvar ved at ansætte udsatte borgere. Det sociale frikort kan anvendes i forbindelse med ordinært og ustøttet arbejde for virksomheder, offentlige myndigheder m.v.
Målgruppen
Målgruppen for det sociale frikort er personer med særlige sociale problemer, herunder psykiske vanskeligheder, der er i målgruppen for afsnit V i lov om social service.
Har du et fysisk eller kognitivt handicap er du ikke nødvendigvis i målgruppen for det sociale frikort, medmindre du samtidig har særlige sociale problemer.
Det er en forudsætning, at du er langt fra beskæftigelse og uddannelse, således at du hverken har været under uddannelse eller har haft arbejdsindkomst over 10.692 kr. inden for det seneste år.
Visitationen i kommunen er altid baseres på en konkret vurdering af din unikke og særlige situation, herunder dine ressourcer og behov. Et socialt frikort erstatter ikke øvrige støtte og tilbud du allerede modtaget.
Så for at du kan få et socialt frikort, skal du:
- have en særlig social problemstilling (fx hjemløshed, misbrug eller en psykisk lidelse)
- hverken have været under ordinær uddannelse eller haft en arbejdsindkomst på over 10.692 (2025-tal) inden for de seneste 12 måneder.
- have opholdt dig i riget i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år, jf. § 11 i lov om aktiv socialpolitik.
Er du i tvivl om ovenstående, så tag kontakt til din sagsbehandler, din kontaktperson eller til Borgerservice.
Når ansøgningen er behandlet får du direkte svar, og bliver du godkendt, oprettes et frikort til dig på www.socialtfrikort.dk. Du vil få udleveret et unikt 5-cifret Frikort-ID, og skal oplyse dette ID-nummer til din arbejdsgiver, når du bliver ansat og vil gøre brug af det sociale frikort. Får du afslag vil der i denne være en beskrivelse af, hvordan du kan klage, hvis du er uenig i afgørelsen.
Når du har fået et socialt frikort, kan du begynde at arbejde i et ordinært og ustøttet job, som du dog selv skal forsøge at finde. Du kan arbejde hos alle virksomheder, offentlige myndigheder m.v., så længe de har et CVR-nummer - det vil sige, at du ikke kan bruge frikortet i forbindelse med et løntilskudsjob, et fleksjob, en virksomhedspraktik eller til arbejde hos privatpersoner. Derudover kan du ikke bruge frikortet i forbindelse med freelancearbejde eller arbejde i din egen virksomhed som selvstændig erhvervsdrivende.
Opgaver og virksomheder
Motivationen hos en virksomhed for at ansætte dig med et socialt frikort kan f.eks. være et ønske om at gøre en forskel for et andet menneske eller blot at få løst en specifik arbejdsopgave. Samtidig styrker det virksomhedens CSR-regnskab, og virksomheden bidrager positivt til lokalsamfundet ved at beskæftige en socialt udsat borger.
Det sociale frikort kan anvendes i forbindelse med al slags ordinær og ustøttet arbejde, som for eksempel:
- Serviceopgaver
- Pakke- og lagerarbejde
- Mindre håndværksarbejde
- Rengøring og oprydning
- Kørsel
- Kantinearbejde
- Kundebetjening
… eller hvad I nu finder ud af sammen …
Det er vigtigt at bemærke, at lønnen ikke skal indberettes til e-Indkomst, men skal registreres på
www.socialtfrikort.dk.
Mulige og interesserede virksomheder kan finde mere info via disse links på hhv. Socialt Frikort og Social- og Boligstyrelsen:
Yderligere information og links
- Yderligere information om det Sociale Frikort
- ANSØG om socialt frikort via dette ansøgningsskema…. (link kommer)
- En hjemmeside udelukkende omhandlende information om det sociale frikort til både virksomheder, borgere og kommune. Siden indeholder også eksempler, videoer og gode historier om borgere med et socialt frikort.
- Indeholder også konkret informationsmateriale til borgere og virksomheder, herunder en brochure man som borger kan give til interesserede virksomheder, og som fortæller hvad de skal gøre.
Social- og boligstyrelsen: Socialt frikort | Social- og Boligstyrelsen
- Indeholder samme beskrivelser og materiale som Socialt Frikorts egen hjemmeside, men derudover kan der findes yderligere information om og brugervejledning til IT-løsningen for borgere, kommune og virksomhed.
- Indeholder også FAQ, som besvarer de mest almindelige spørgsmål omkring ordningen.
For yderligere spørgsmål
Kontakt din kommune (Borgerservice), din sagsbehandler eller kontaktperson.
Derudover kan Specialkonsulent i Social- og Boligstyrelsen kontaktes:
Mogens Holm Sørensen