Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Ny udgivelse fortæller om, hvordan Bornholm blev kunsthåndværkernes ø

Ny udgivelse fortæller om, hvordan Bornholm blev kunsthåndværkernes ø

21-03-2024
​​Ny publikation fra Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) beskriver i tal, fakta og udsagn fra aktørerne om, hvordan en langstrakt, målrettet indsats har ført til, at Bornholm i ind- og udland har slået sit navn fast som hjemsted for dygtige kunsthåndværkere og leverandør af kunsthåndværk af særlig høj kvalitet.

Publikationen ”Kunsthåndværkernes ø - Når erhvervs- og stedsudvikling går hånd i hånd” er fortællingen om, hvordan Maker’s Island indsatsen på Bornholm er blevet en vellykket erhvervs- og stedsudvikling, der har skabt et kollektivt løft af kunsthåndværket i forhold til international anerkendelse.

Og om, hvordan udviklingen har skabt øget indtjening, nye job, uddannelse, tilflytning og kulturturisme. Succesen har smittet af på lokale beslutningstageres syn på kunsthåndværket og dets potentiale som lokal udviklingsmotor. Indsatsen har også haft betydning for Bornholms branding og attraktivitet, hvilket også har skabt værditilvækst i turismesektoren.

En udvikling gennem to årtier
Publikationen beskriver udviklingen gennem to årtier fra etableringen af den lokale kunsthåndværkerforening Arts and Crafts Association Bornholm til opnåelsen af titlen som World Craft Region, som Bornholm var det første sted i Europa, og den første ø i verden til at modtage, og videre til den fælles, strategiske indsats i Maker’s Island initiativet.

At erhvervsudvikling kan bruges til at arbejde med et steds attraktivitet er særdeles vigtigt i landdistrikter, der typisk har mange mikrovirksomheder og livsstilsentreprenører. Maker’s Island indsatsen er et eksempel på dette og på vigtigheden af det fælles løft. Mange af nutidens succeser på Bornholm er frugten af visionære indsatser, der har været arbejdet med i over to årtier. Publikationen belyser, hvordan forudsætningerne for den aktuelle vækst er skabt.

Seniorforsker hos CRT, Rikke Brandt Broegaard, udtaler:
”Man må se på helheden, når man vil forstå betydningen af en indsats indenfor brancher, der har en stærk stedsskabende kapacitet. Et eksempel er, at et løft af kunsthåndværket ikke kun påvirker omsætningen og beskæftigelsen i selve branchen; den gør også et sted mere attraktivt for turister, hvilket hoteller og restauranter får glæde af.”

Bornholms udvikling har som sagt også skabt opmærksomhed i udlandet, hvor Laura Miguel, generalsekretær for World Craft Council Europe, siger:

“Craft is part of the fabric of Bornholm, it is an integral part, one of the few places in the world where there is such a thriving local economy of makers. The quality of craftsmanship is incredible. I remember visiting the many studios set into the dramatic landscape of the island and the makers taking time to describe in detail or demonstrate their process. The international reach of many of these makers is both impressive and important.”

Makers Island er blevet støttet af blandt andre Bornholms Regionskommune.

​​