Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Maker's Island sætter fokus på bæredygtige materialer i kunsthåndværket

Maker's Island sætter fokus på bæredygtige materialer i kunsthåndværket

03-05-2024


Maker's Island inviterer til en international Masterclass på Bornholm, som giver kunsthåndværkere mulighed for at lære om bæredygtig praksis inden for keramik.

Bornholm er kendt for sine mange dygtige kunsthåndværkere langt ud over øens grænser. I en ny efteruddannelse deler to førende danske og bornholmske keramikere, Anne Mette Hjortshøj og Christina Schou Christensen, ud af deres viden og praksis inden for bæredygtig keramisk produktion.

Keramikere står i dag på skuldrene af en industriproduktion, der har tømt planetens ressourcer i århundreder. Det er nødvendigt, at der skabes nye løsninger inden for alle fagområder, herunder keramik og kunsthåndværk.

Så spørgsmålene er: Kan vi genoverveje og genanvende keramiske materialer? Er det tid til at revidere koncepter og opfattelser af æstetiske konventioner? Svarene er forskellige; og masterclassen er et tilbud til keramikere som kan hjælpe dem til at komme tættere på helt nye bæredygtige keramikpraksisser for fremtiden.

Bornholm udforsker bæredygtigheden gennem genanvendelse af materiale
På Bornholm arbejdes der allerede intensivt med forskellige metoder til bæredygtig praksis, bl.a. inden for genanvendelse af brugt glas og keramik og andre restprodukter som knuses og benyttes til nye produkter og glasurer. De to instruktører på kurset praktiserer forskellige traditioner inden for keramik, men de deler den samme passion for konstant at udvikle deres praksis i nye, bæredygtige retninger.

Masterclassen er tilrettelagt i et tæt samarbejde mellem Maker’s Island Bornholm og European Ceramic Context 2024 og sætter fokus på nye løsninger og svar inden for bæredygtig fremstilling og praksis. Det afholdes på Det Kongelige Akademi i Nexø til oktober og tilmeldingen er nu åben.

​Efteruddannelsen henvender sig til professionelle keramikere i Europa, i Danmark og på Bornholm. For at blive optaget på kurset skal man have en videregående uddannelse indenfor kunsthåndværk eller være medlem af en kunsthåndværkerforening i Danmark eller i udlandet. Der er 12 pladser på kurset. Tilmelding sker via Maker’s Island website og på European Ceramic Context website, og der er et deltagergebyr på 5250 kr. Frist for tilmelding er den 1. oktober.

Udstilling til efteråret i bæredygtighedens navn
European Ceramic Context 2024 åbner til september to store udstillinger på Bornholms Center for Kunsthåndværk og Hjorts Fabrik der viser 65 værker og projekter fra hele Europa med fokus på bæredygtighed. Udstillingerne og åbningsweekenden den 13.-15. september er i år en del af Bornholm Craft Weeks.

Kontakt
Dorthe Møller Paulsen, Sekretariatsleder Maker´s Island Bornholm 20 43 63 75 eller mail:​ dorthe.paulsen@brk.dk

​Maker's Island Bornholm er et samarbejde mellem aktørerne inden for kunsthåndværket på Bornholm. Samarbejdet skal udmønte Bornholms titel som World Craft Region i konkrete aktiviteter, der sikrer synergier, promovering, kompetenceudvikling og internationalisering. Bag Makers Island Bornholm står Arts & Crafts Association Bornholm, Bornholms Kunstmuseum, Grønbechs Gård, Hjorths Fabrik, Det Kongelige Akademi i Nexø, Destination Bornholm, Business Center Bornholm og Bornholms Regionskommune.