Ved disse arrangementer kan du møde (fag)folk fra Bornholms Regionskommune på Folkemødet 2023.
Torsdag 15. juni
Kl. 8.30-10.30
DI Bornholms erhvervstræf
Paneldebat vedr. unge og arbejdsmarkedet
Deltagere fra Bornholms Regionskommune: Jobcenter/virksomhedsservice og Ungeporten.
Brogadescenen, Brogade 1.
Kl. 11.00-11.30
Borgmester, Jacob Trøst taler ved åbningen af Folkemødet 2023
Hovedscenen.
Kl. 11.00-12.30
Teknologiforståelse i børnehøjde
Sammen med børn fra Paradisbakkeskolen i Nexø viser Coding Pirates, hvordan teknologiforståelse sættes i børnehøjde gennem en meningsfuld tilgang til appudvikling og programmering.
F13 - Børne- og ungescenen
Kl. 11.30-12.30
Vilde løsninger på et vildt problem: Ulighed i sundhed Hvilke innovative løsninger kan understøtte håndteringen af ulighed i sundhed? Hvilke politiske, ledelsesmæssige og borgernære tilgange skal i spil? Eventen består af et debatpanel og et løsningsgalleri, med deltagelse af bl.a. De små Børns Bornholm, der arbejder med sundhedsfremme og den tidlige forebyggelse blandt børn, unge og familier.
D5 - Brandstationens Debattelt
Kl. 12.15-13.00
Samtale om det gode ungeliv. Ungerådet for Bornholms Regionskommune inviterer til samtale om, hvordan skaber vi det gode ungeliv? Kom og deltag i en samtale og byd med dine idéer til det.
A8 - Ungdomshøjen
Mød bl.a. Amar Dlakic, forperson for Bornholms Ungeråd
Kl. 12.30-
Debat om kommunernes økonomi Jacob Trøst, borgmester Bornholm deltager.
TV 2 Bornholms område, foran Nordlandshallen
Kl. 12.30-12.50
Åbning af Børne- og ungescenen 2023 Igen i år slår LEGO Fonden og Ole Kirk’s Fond dørene op for Børne- og Ungescenen på Folkemødet. Scenen bringer børn og unges stemmer ind i den demokratiske samtale, når en række debattører, eksperter, forskere og børn og unge diskuterer, hvordan vi skaber fremtidens bedste børne- og ungeliv i Danmark. Vi starter med et brag, når Coding Pirates, børn fra Paradisbakkeskolen og Anna Lin forvandler klippegrunden ved Røgeriet til data-laboratorium. Børnene prøver kræfter med kunstig intelligens, tester deres egne AI løsninger og fortæller om deres oplevelser.
F13 - Børne- og ungescenen
Kl. 13.30-1430
Netværk Der Bærer – nyt mindset i arbejdet med anbragte børn Projektet ”At skabe netværk, fællesskab og deltagelse for og sammen med anbragte unge” inviterer til en dialog om, hvad netværk betyder for en barndom i anbringelse, og hvordan vi som professionelle kan arbejde med at udvikle og understøtte de bærende relationer i anbragte børn og unges liv. Fra Bornholm deltager Morten Riis, viceborgmester.
J17 - Børnesagens Fællesråd
Kl. 14.00-15.00
Skab dit drømmeliv på Bornholm Mange bornholmske virksomheder efterspørger arbejdskraft, måske også din?
Er Bornholm gået dig i blodet under Folkemødet, og tænker du, at det er en skør og umulig tanke? Kom og mød tilflytterservice og få svar på nogle af dine spørgsmål. Mød Rune Holm, tilflytterkonsulent i kommunens Tilflytterservice.
E11 - Jobcenter Bornholm, Virksomhedsservice.
E - Kampeløkke Havn
Kl. 14.30-15.15
Konservering af fortiden. Vi kigger ind i en (frem)tid med klimaforandringer og krige, der både nationalt og internationalt sætter bevaring af kulturarven på prøve. Helt konkret forsvinder, formulder og forvaskes vores kulturarv, hvis ikke vi sætter ind. Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design.
A30 - Den Sociale Scene
Konservering står for arrangementet, hvor bl.a. Leder af natur og miljø og fortidsminder, Michael Brandt-Bernbom deltager i debatten.
Kl. 18.00-18.45
Kan man forandre chanceuligheden blandt bornholmske børn? Hvilke resultater er der skabt på fire år? Vidner fra De Små Børns Bornholm fortæller om den omfattende omlægning af hele småbørneområdet i regionskommunen med involvering af familier, fagpersoner, ledere, politikere og civilsamfundet på Bornholm. Mød fra Bornholm: Dorthea Funder Kaas, programleder. Dennis Gade Kofod, forfatter. Katja Hansen, ledende sundhedsplejerske. Janus Node, pædagogisk leder. Winni Grosbøll, tidligere borgmester. Laura Marie Sommer Hulgaard, Idræt- og foreningskonsulent, DGI.
F7 - Kommunernes Telt.
ALLE TRE DAGE FREM TIL KL. 18.00.
Udlev bornholmerdrømmen – vi har jobbet.
Informationsstand vedrørende de mange jobmuligheder, der er på Bornholm. Kom og find dit nye job!
Alle dage Kampeløkkehavnen,
Virksomhedsservice og Jobcenteret.
E11 i Kampeløkke Havn
Fredag 16. juni
Kl. 9.00-9.45
Idéudvikling: Sådan får børn i fattigdom bedre sommerferier Ingen sommerferieoplevelser. Ingenting at fortælle, når man er tilbage i skole. Sådan er sommerferien for mange børn, der vokser op i fattigdom. Det betyder, at de nemt kommer til at stå uden for de fællesskaber. Kom og vær med, når et stærkt panel forsøger at finde innovative og uortodokse tilgange til at skabe gode sommerferieoplevelser for børn, der lever i fattigdom. Fra Bornholm deltager, Morten Riis viceborgmester.
F37 - Operate A/S
Kl. 10.00-10.50
Energiø Bornholm: Gevinst for Danmark el. lokal torn i øjet?
Hvad er mere oplagt end at diskutere projektet Energiø Bornholm på Folkemødet i Allinge?
Vi stiller skarpt på, hvilke konsekvenser et så stort projekt har for miljøet og lokalsamfundet. Samtidig vil vi diskutere perspektiverne for vækst og beskæftigelse for Bornholm samt gevinsterne ved inddragelse af forskningen i Energiø-projektet.
Deltager borgmester, Jacob Trøst.
A60 - Techteltet på stranden A - Danchells Anlæg
Kl. 11.00-12.00
Not in my backyard - men hvor skal solcellen så stå?
I Danmark kommer halvdelen af vores strøm fra vind- og solenergi. Hvorfor ikke det hele? Er det fordi solen ikke altid skinner? Er det fordi vi har bureaukratiske love, som sløver processen? Eller er det på grund af grundejere, der ikke vil have deres udsigt ødelagt? Den Grønne Ungdomsbevægelse starter en samtale blandt deltagere og forskellige aktører, hvor vi sammen kan blive klogere på de dilemmaer, der står i vejen for 100% grøn strøm i Danmark.
Fra Bornholm deltager, Anka Nordvig Sonne
Byplanlægger og Helle Munk Ravnborg.
Forperson Bornholms Havvind (initiativgruppen for Bornholms Havvindmøllepark).
H12 - Klimaskibet: Den Grønne Ungdomsbevægelse
11.30-12.30
Hvordan skal vi veje vores ord, hvis vi taler om overvægt? Hvornår skal vi tale om vægt? Hvornår skal vi ikke tale om vægt? Og hvordan undgår vi at stigmatisere, når vi gør det? I denne debat sætter vi fokus på sprogbrug og vægtstigma fordi, at vi risikerer at stigmatisere mange mennesker, som derfor reagerer med uhensigtsmæssig sundhedsadfærd fx ved at undlade at søge hjælp eller ved at overspise mm.
Iben Kyhn Riis, Sundhedschef i Bornholms regionskommune deltager i debatten.
F12 - Røgeriets Debattelt.
Kl. 12.00-12.45
Sådan får vi kulturturismen til at blomstre på Bornholm. Kulturen samler os, skaber fælles referencerammer, og den bliver ofte bragt i spil, når debatten går på fremtidens turisme. På Bornholm har man taget afsæt i World Craft Region udnævnelsen og derudfra udviklet på samspillet mellem kultur og turisme (projekt Makers Island/Craft Weeks), men er vi langt nok? Morten Riis, viceborgmester og formand for styregruppen for Makers Island deltager i debatten
E14 - Turismeministeriet
sammen med bl.a. Pernille Kofod Lydolph
Direktør, Destination Bornholm.
Kl. 13.00-15.00
De små Børns Bornholm inviterer på udstilling, visuelt bibliotek, børnetegninger og fortællinger om hverdagslivet som børnefamilie samarbejde med FFA Fonden. I FFA Fondens hus, Strandvejen 119.
FFA Fondens hus, Strandvejen 119 (NB. ikke en del af det officielle program)
Kl. 13.00-13.50
Bornholm i den nye sikkerhedspolitiske situation
Hvad er perspektiverne for Bornholm? Skal vi være bekymrede eller er der måske gyldne tider forude?
Jakob Seerup i samtale med Bornholms borgmester Jacob Trøst om Bornholms situation i den nye sikkerheds- og energipolitiske virkelighed. Hvad er perspektiverne for Bornholm i forhold til sikkerhed, økonomi og erhvervsliv fremover? Skal vi være bekymrede eller er der måske gyldne tider forude?
F29 - POV International
F - Ved Folkemødehuset
Kl. 14.00-15.15
Fremtidens beskæftigelsesindsats. Rockwoolfondens forskningsenhed,
Arbejdsmarkedschef, Allan Westh i Bornholms Regionskommune deltager i en drøftelse med forskningsprofessor, Jacob Nielsen Arendt og cheføkonom Anders Bruun Jonassen.
Haven på Vangevej 1, i Allinge.
Kl. 14.00-14.45
Hvordan kommunikerer læger og kommuner godt med hinanden?
Udsatte borgere og skrøbelige ældre - og deres pårørende - er nogle af de grupper, der er meget afhængige af, at kommunikationen mellem egen læge, ansatte fra kommunen og andre sundhedspersoner fungerer og skaber sammenhæng. Men hvad er det, der lykkes, når det fungerer? Fra Bornholm deltager, Helle Kofod Hansen
Distriktsleder - Plejedistrikt Rønne.
J22 - MedCom
Kl. 14.45-15.40
UngMod Live - Sex (6) myter og spørgsmål. Nonbinær, kønskonformitet og kønsdysfori – hvad betyder det alt sammen? Findes kønskransen? Har mænd en? Hvem kommer først - mænd eller kvinder? Kommer god sex af sig selv? Disse og mange andre spørgsmål kan drøftes når Ungdomsmodtagelsen (UngMod) og to unge sidder klar til at tale med publikum om alt fra krop, køn, identitet, følelser, grænser, sex, samtykke, prævention, porno … Asta Elise Gade Kofod, næstforperson
Ungerådet på Bornholm og Frederik Bugge Larsen
ung bornholmer, Ungerådet Bornholm bidrager til debatten.
D12 - Galleri Galschiøt & ArtPolitico
Kl. 15.00-15.45
Patienter i datastrømmen
Vi har aldrig vidst så meget om patienterne i sundhedsvæsnet, som vi gør i dag. Vi indsamler store mængder data om patienterne i det danske sundhedsvæsen – og det bliver endnu mere i fremtiden. Men skaber flere informationer bedre sammenhæng – eller bliver det en teoretisk mulighed i et sundhedsvæsen, hvor tid er en knap ressource? Hvordan sikrer vi, at informationer bliver vist på en måde, så de giver bedre patientforløb og bedre mulighed for inddragelse?
Christina Thorén Lilliedal, Ældrechef i Bornholms Regionskommune deltager i debatten.
J25 - Sundhedsmyndighedernes telt.
Kl. 16.30-17.30
”Jeg tror faktisk jeg havde givet op uden Fælles Forandring” - De små Børns Bornholm.
Nogle af de mest udsatte småbørnsfamilier på Bornholm sætter ind på en ny kurs, der har potentiale til at ændre deres liv radikalt. Både i forhold til job og uddannelse og familiens trivsel. Kom og hør, hvordan borgerstemmer og faglige perspektiver fletter sig sammen i fortællingen om, hvordan indsatsen skaber social forandring gennem autentisk, menneskelig kontakt i systemet. Og vær med til at give os konstruktive skub til at gå videre med arbejdet! Direktør i Social Talks Niels Christian Barkholt faciliterer og giver sit besyv med.
J29 - Folkemødescenen.
Lørdag 17. juni
Kl. 9.00-10.00
Skærmtid! Hvordan skaber vi kreativitet på skærmene?
- Holdningerne til børns skærmtid er mange. I denne debat deltager skolelærer og elever fra Paradisbakkeskolen i Nexø. Der bliver sat fokus på, hvordan man skaber god skærmtid. Hvordan man kan arbejde kreativt, legende og innovativt med skærme.
F17 - EPICO-IT: Scenen for IT-Velfærd.
Kl. 9.30-10.15
Er det fedt at være international medarbejder i Danmark? Rejsen ind på det danske arbejdsmarked – vi samler erfaringer, og gør status.
Hvordan opleves mødet med Danmark og det danske arbejdsmarked? Er det ligetil eller op ad bakke? Vi spørger virksomheder, lokalpolitikere og selvfølgelig dem, det handler om - de internationale medarbejdere.
Jacob Trøst, borgmester deltager i debatten.
F34 - DI Hjørnet F - Ved Folkemødehuset.
KL. 10.00-10.30
Energiøer: Fremtidens elnet på havet
C36 - Klima- og Energiscenen
Energiøerne er begyndelsen til et kæmpe elnet på havet. Kom om hør om teknologien bag.
Jacob Trøst, borgmester deltager i debatten.
C - Cirkuspladsen.
Kl. 10.30-11.10
Er der plads til mennesker, dyr og spøgelser i den grønne omstilling?
Klima trumfer alt: Kører vi mennesker, dyr og natur over i jagten på en grønnere fremtid? Vi skal bruge nye teknologier og omlægge vores livsstil i de rige lande, hvis vi skal have en chance for at bremse klimaforandringerne. Det haster. Men risikerer vi i al hastværket at køre mennesker og dyr over i en kompromisløs udrulning af for eksempel vindmøller, elkabler og elanlæg? Kom til høring om disse spørgsmål med Energiø Bornholm som omdrejningspunkt.
Jacob Trøst, borgmester deltager i debatten.
C36 - Klima- og Energiscenen
C - Cirkuspladsen.
Kl. 11.45-12.30
Demokratisk selvtillid i udkantsdanmark
Denne debat skal skabe dialog og søge løsninger på, hvordan vi kan tiltrække og engagere flere unge i udkantsdanmark til lokalpolitik, frivillighed i samfundsorganisationer samt i demokratiet generelt. Hvor finder vi de gode eksempler på, hvordan man involverer sig?
Asta Elise Gade Kofod, næstforperson
Ungerådet på Bornholm
Og Frederik Bugge Larsen, ung bornholmer
Ungerådet Bornholm bidrager til debatten.
H5 - Vandkantsscenen
Kl. 12.15-13.00
Unges demokratiske selvtillid
Bornholms Ungeråd vil styrke unges demokratiske selvtillid og øge deres aktive deltagelse i demokratiet. Derfor inviterer vi til denne debat hvor vi sammen skal blive klogere på hvorfor unge har ringe demokratisk selvtillid og hvordan vi ændrer på det. Ungerådet Bornholm ved Asta Elise Gade Kofod
næstforperson.
A8 - Ungdomshøjen
Kl. 12.00-13.00
Danmarks fremtidige blå og grønne energilandskaber Landskabsarkitekternes selvforståelse og faglige kompetencer gør os til centrale spillere i den grønne omstilling. Det er os som kan tegne og planlægge løsningerne for fremtidens grønne byer og for fremtidens bæredygtige landskab. Vi sætter særligt fokus på planlægning af blå og grønne energilandskaber i den store skala, og hvordan fremtidens vedvarende energi kommer til at påvirke disse. Lillian Rasch Madsen, direktør i Bornholms Regionskommune deltager i debatten.
H2 - Nature Base
Kl. 12.15-13.00
Elever fra Campus Bornholm griller lokalpolitikere om klima.
Vær med når de unge griller lokale politikere om deres klimaambition og handlinger.
Kampen for klimaet har længe været en folkesag. Det gælder ikke mindst hos de unge generationer, der ser ind i en mere usikker fremtid. De unge – her repræsenteret ved en bornholmsk 1.G klasse – er motiverede for at finde de løsninger, der skal sikre, at klimakampen vindes. De stiller samtidig spørgsmål ved hastighed og ambitionsniveau for de handlinger, der iværksættes globalt, nationalt og lokalt.
Lokale politikere der deltager: Kirstine van Sabben, medlem af, Bornholmerlisten, Jacob Trøst, Borgmester, Linda Kofoed Persson, Dansk Folkeparti og Morten Riis, Viceborgmester.
C36 - Klima- og Energiscenen
C - Cirkuspladsen
Kl. 21.15-21.30
Bornholms borgmester, Jacob Trøst takker af for dette års Folkemøde Bornholms borgmester, Jacob Trøst, takker for Folkemødet 2023 og retter en særlig tak til de mange frivillige, som er med til at skabe Folkemødet.
C22 – Hovedscenen C - Cirkuspladsen
NB! Denne oversigt er opdateret kl. 12.30 den 13. juni. NB! Vi tager forbehold for eventuelle fejl og mangler og gør opmærksom på, at der kan ske ændringer og tilføjelser i programmet.
Klik her for at downloade oversigten (pdf) over de arrangementer, som Bornholms Regionskommune deltager i.
Se hele programmet for Folkemødet 2023 på Folkemødets hjemmeside:
Programmet for Folkemødet | Folkemødet (folkemoedet.dk)