Estlands største ø Saaremaa bydes velkommen i Østersø samarbejdet. Det sker i morgen den 7. maj i forbindelse med årets Baltic Energy Islands Summit. Her vil Bornholm være vært for et møde mellem repræsentanter fra de nu kommende fire øer i Østersø-samarbejdet.
På morgendagens møde vil Estlands største ø, Saaremaa tilslutte sig samarbejdet, der i forvejen tæller Åland, Gotland og Bornholm. Det sker ved, at Saaremaas borgmester Mikk Tuisk underskriver et tillæg til den gældende hensigtserklæring.
Bornholms borgmester Jacob Trøst ser Saaremaas tilslutning til samarbejdet, som en styrkelse:
"Jeg er rigtig glad for, at vi udvider kredsen af øer i samarbejdet til også at inkludere Saaremaa. Vi har i forvejen et tæt samarbejde mellem vores to øer, og med Saaremaa ombord i Østersøsamarbejdet får vi flere gode kræfter ind i det vigtige arbejde med at få skabt de bedste rammer for en lokal udvikling på øerne, der går hånd i hånd med den grønne omstilling. Efter mit seneste besøg på Åland, står det kun endnu tydeligere for mig, hvor stor gavn Bornholm, ja faktisk hele Europa, kan have af et samarbejde som dette."
Saaremaas borgmester Mikk Tuisk udtaler:
“The best renewable energy potential in Estonia is on and around Saaremaa island. To use this, we want to be an active energy island, like our Baltic Sea neighbors Åland, Bornholm and Gotland. To consider the interests of the islands when installing electricity and hydrogen connections, we need to cooperate across borders, strengthening the security of our countries. By joining the cooperation platform of the Baltic Sea Energy Islands, Saaremaa wants to be an active contributor and cooperation partner in the interest of a cleaner Nordic environment and the islands' economic growth."
Flere perspektiver styrker samarbejdet
Østersø-samarbejdet er et resultatet af en visionær dialog, der fandt sted på sidste års Baltic Energy Island Summit mellem de tre øer; Åland, Gotland og Bornholm. Samarbejdet blev formelt set indgået i januar i år, da de tre øer underskrev en hensigtserklæring, hvormed parterne indgik en aftale om at opbygge et samarbejde, som skal ruste de tre øer til deres nye rolle som Østersøens centrum for den grønne omstilling. Det arbejde har ikke stået stille siden da, hvilket den kommende udvidelse med den estiske ø Saaremaa i samarbejdet er et godt bevis på.
Med udvidelsen får parterne mulighed for at få endnu flere perspektiver på de vigtige temaer i samarbejdet, og sammen vil øerne arbejde på at understøtte den infrastruktur, som muliggør energiøerne i Østersøen, udvikle modeller til lokal inddragelse og modeller for lokal værdiskabelse. Til gavn for øerne i samarbejdet og for hele Europas grønne omstilling.