Del på facebook

Besøgsstederne

kongeskibet.png

Velkommen til Bornholm

Programmet for det kongelige sommertogt til Bornholm har vi sammensat ud fra et ønske om at vise D.M. Kongen og Dronningen det klassiske Bornholm; kunst, kultur, natur og endelig vores vigtige satsning på at være en grøn og bæredygtig ø.

Bornholm har gennem århundreder fascineret og fortryllet de, som satte foden på øen. Kongeparret vil på deres tur rundt på Bornholm blive præsenteret for en natur, der er lige så varieret, som den er smuk. Som det eneste sted i Danmark, hvor man ser klipper, besøger vi derfor også Ekkodalen og ser lidt af Almindingen.

Rundkirkerne, som står stolt i Bornholms landskab, er et andet unikt kendetegn for vores ø. Disse imponerende bygninger, som både tjente som kirker og forsvarsværker, står som tavse vidner til øens rige historie. Mest kendt er Østerlars Kirke, som vi også lægger vejen forbi.

Bornholm er også et sted for kunstnere og kunsthåndværkere. Mange lokale kunstnere lader sig inspirere af øens naturlige skønhed og skaber værker, der reflekterer Bornholms ånd og landskabets magi. Der er et rigt miljø for kunsthåndværk, hvilket vi i høj grad kommer til at opleve på Bornholms Center for Kunsthåndværk i Hasle. Kunsthåndværket er desuden et erhverv, der har opnået en betydelig vækst på Bornholm i de sidste år.

Bornholm har i mere end et årti haft et stærkt fokus på bæredygtighed, men nye aspekter viser sig til stadighed. Et godt eksempel på dette er indenfor fødevareproduktion, og i den større skala ser vi bæredygtighed i energiproduktionen, hvor Energiø Bornholm uden tvivl kommer til at præge det Bornholmske samfund i en udstrækning, vi endnu kun ser konjunkturerne af.

Bornholm er ikke blot et sted, man besøger. Det er en oplevelse, man bærer med sig. Velkommen til sommertogt på Bornholm den 19. august 2024.


​​​Rønne Havn

Honnørkajen, Rønne Havn

Den Kongelige Livgardes Musikkorps spiller på Honnørkajen, og der saluteres med 27 skud under indsejlingen. Der vil være æreskommando og faneborg på honnørkajen. D.M. Kongen og Dronningen modtages af borgmester Jacob Trøst.

Karetkørsel under ledsagelse af Hesteskadronen.

Rute: Honnørkajen, Øernes Kaj, Munch Petersens Vej, Snellemark, St. Torv, St. Torvegade (gågaden), Lille Magstræde, Nørregade, St. Torv, Lilletorv, Østergade.

Øvrigt om Rønne Havn
Rønne Havn A/S er den primære forsyningshavn på Bornholm. Havnen har med sin centrale placering i Østersøen igennem de senere år opnået en central rolle og dominerende position som installations- og udskibningshavn for såvel danske som internationale havvindmølleparker i Østersøen. Rønne Havn er pt. i gang med større anlægsarbejder for at udvide det samlede havneareal og anlægge en større multifunktionskaj.

 

Officiel velkomst på Rønne Theater

Den officielle modtagelse foregår på Rønne Theater. D.M. Kongen og Dronningen modtages af viceborgmester Morten Riis. Borgmesteren og viceborgmesteren ledsager D.M. Kongen og Dronningen til teatrets have. Borgmesteren byder D.M. Kongen og Dronningen velkommen til Bornholm.

Rønne Theater er bygget i 1823 og dermed det ældste fungerende teater i Danmark. Rønne Theater kunne fejre 200-års jubilæum i november 2023.

Rønne Theater har fra 1823 været hjemsted for lokale amatører og rejsende teaterselskaber. Siden starten af 1900 tallet har dialektkomedier, sommerrevy, dramaskole og senest det nye professionelle Bornholms Teater sikret liv i bygningen.

Over scenen står mottoet: “Lær Viisdom af Livets Optrin".

Bornholms Center for Kunsthåndværk, Grønbechs Gård

På Bornholm er kunsthåndværk en dybt integreret del af livet. Der er få steder i verden, hvor kunsthåndværk er så stærkt og udbredt. Derfor blev Bornholm i 2017 det første sted i Europa til at modtage den prestigefyldte titel World Craft Region.

Historisk har keramik og glas været det bærende i det bornholmske kunsthåndværk, som har sikret arbejdspladser og synlighed for øen. Men i de senere år er området blevet udvidet, og i dag findes der en mangfoldig kunsthåndværkerbranche indenfor både tekstil, metal, træ og papir foruden keramik og glas, som har mod og vilje til at gå nye veje.

Udstillingen som skal vises frem, er arrangeret af Arts and Crafts Association Bornholm (ACAB), hedder Marguerit, og er tænkt som en hyldest til den nyligt abdicerede Dronning Margrethe.

Om besøgsstedet
Bornholms Center for Kunsthåndværk, Grønbechs Gård er et udstillingssted for (primært) Bornholmsk kunsthåndværk af keramik, glas, textil, træ og metal. For at kunne udstille på Bornholms Center for Kunsthåndværk, Grønbechs Gård, skal kunstneren have folkeregisteradresse på Bornholm.

​Ekkodalen og tur gennem Almindingen
Ekkodalen er Bornholms største sprækkedal, der strækker sig ca. 2 km. gennem Almindingen. De meget stejle klipper langs Ekkodalens ene side kaldes “Styrtebakkerne" – eller oprindeligt “Stortebakkene", som er et gammelt bornholmsk udtryk for en brat, lodret klippevæg.

D.M. Kongen og Dronningen vil vandre igennem den unikke natur i Ekkodalen og transporteres videre til Hareløkkerne i hestevogn. Efter Ekkodalen vil gåturen fortsætte videre til Gamleborg, der måske er en gammel kongeborg fra 800-tallet, hvor Bornholms egen konge residerede. Her findes planten Svalerod og den sjældne tæge, Soldatertægen på borgen.

Under turen vil D.M. Kongen og Dronningen passere Rømers minde ved Christianshøj og gøre et kort stop ved den gamle stakitfabrik, som ligger i området, hvor den kommende Naturnationalpark Almindingen skal etableres. I den gamle stakitfabrik er en udstilling, der omhandler naturnationalparken.

Food Bornholm og efterfølgende frokost i Hareløkkerne

D.M. Kongen og Dronningen vil i Hareløkkerne møde to landmænd fra en relativt nystartet virksomhed, Food Bornholm, hvis grundlæggende ide er at skabe en stærk planteproduktions-enhed, hvor målet er at levere fremtidens grønne fødevarer og samtidigt kunne forene forretning, innovation og forskning.

15 landmænd er gået sammen om at dyrke og forarbejde quinoa, linser, amaranth og kikærter i virksomheden Food Bornholm. Food Bornholm er et eksempel på at sikre landbruget nye udviklingsmuligheder i en tid, hvor fødevareindustrien undergår store forandringer.

D.M. Kongen og Dronningen  spiser en frokost i bålhytten. Hareløkkerne er en større plads i Almindingen, hvor der bl.a. også er en naturlegeplads, bålhytter og sheltere.

Østerlars Kirke

Østerlars Kirke er Bornholms (og Danmarks) største af slagsen og regnes også for den ældste.

Kalkmalerierne inde i kirken er fra ca. 1350. De forestiller Jesu liv, begyndende med Mariae bebudelse og slutter med Dommedag. Kirkeklokkerne befinder sig ikke i kirken men i et separat klokketårn. Tagspærene er originale fra 1744, hvor taget er rejst, og er af eg. Inde i kirken findes en smal trappe, der fører op til øvre stokværk i kirken.

Baltic Energy Island i Det Gamle Elværk

Baltic Energy Island Fonden er et af Danmarks otte erhvervsfyrtårne. Fonden arbejder for, at Energiø Bornholm skaber lokal vækst og er afsæt for uddannelse og innovation bl.a. ved, at DTU etablerer et residential college i det gamle fredede elværk i Rønne, der vil bringe studerende og forskere fra hele verden til Bornholm.

D.M. Kongen og Dronningen vil gennem mødet med Baltic Energy Island og DTU få indsigt i Energiø Bornholm, og hvordan projektet bygger ovenpå en historisk innovation inden for vindenergi.Med energiøen kommer Bornholm til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling – på Bornholm, i Danmark og for Europa.

Det Gamle Elværk i Rønne blev opført i 1911 og er tegnet af arkitekt Anton Rosen. Rønnes gamle elværk har oprindeligt haft tilknyttet en varmtvandsbadeanstalt og en bestyrerbolig.

Elværket danner en rå ramme om Baltic Energy Islands udstilling og andre aktiviteter, der relaterer sig til Energiø Bornholm.​​​