Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Esbjerg deler sin viden med Bornholm om offshore vindenergi

Esbjerg deler sin viden med Bornholm om offshore vindenergi

16-04-2021
Bornholm lærer af Esbjerg, når det handler om offshore vindenergi i Østersøen og Bornholms kommende status som Energiø. Esbjerg har høstet deres erfaringer gennem de sidste 30-40 år.

Bestyrelserne for Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm og Business Center Bornholm samt medlemmer af Bornholms Regionskommunes Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalg har i denne uge været på virtuel offshore ekskursion til Esbjerg for at tage ved lære af Esbjergs erfaringer på offshore-området.

Programmet for ekskursionen var fordelt over to halve dage med fokus på lokale følgeindustrier, erhvervsvækst, iværksætteri og jobskabelse, visioner og energipolitik/-strategi, tiltrækning af investorer og virksomheder, opkvalificering af arbejdskraft, beredskab i forhold til myndighedsbetjening, energi-ø og meget mere. Programmets første dag bestod af virtuelle møder med tre Esbjerg offshore-virksomheder, der velvilligt delte ud af deres erfaringer på området.

På anden dagen indgik en virtuel rundtur og oplæg om Esbjerg Havn samt fællesmøde mellem Esbjergs borgmester, Business Esbjerg og den bornholmske delegation. Dagen afsluttedes med et møde med Esbjergs borgmester og Esbjerg Kommunes Teknik & Miljø afdeling med fokus på kommunens strategi og rolle i udviklingen af energi og offshore.

Karen Bladt, formand for bestyrelsen for Business Center Bornholm siger:
”Det har været to intensive og spændende dage, hvor vi har lyttet og lært af Esbjerg. Vi har taget deres erfaringer til os, om hvordan Bornholm bedst muligt kan gøre sig klar til at gribe mulighederne omkring havvindmøllerne og energi-ø. Store muligheder, der kræver at Bornholm trækker i én og samme retning, og at vi er parate til at tage ved lære af de erfarne på området. Vi er om muligt endnu mere optimistiske og entusiastiske efter ekskursionen og de opløftende og inspirerende informationer vi har fået af Esbjerg. De esbjergensiske virksomheder ser også med interesse på Bornholm, og der er gode muligheder for at etablere yderligere samarbejde mellem de bornholmske og esbjergensiske virksomheder, som vil komme lokale bornholmske virksomheder til gode”.

Borgmester Thomas Thors, deltog også i erfaringsudvekslingerne og siger:
”Esbjergs erfaringer gennem de sidste 30-40 år har givet os et indblik i, hvad det kræver af henholdsvis kommune, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og arbejdstagere at gøre Bornholm klar til det kommende offshore-eventyr. Det jeg specielt bed mærke i var udtalelser fra virksomhederne på Esbjerg Havn om, at selvom de på mange måder var konkurrenter havde de lagt vægt på at samarbejde internt, på at professionalisere deres virksomheder og på at tænke i internationale aftaler. Det jeg også lærte var, at vi skal åbne op for at udenøs virksomheder inden for offshore skal kunne finde fodfæste her på øen for derigennem at understøtte det bornholmske erhvervsliv i vindeventyret.”

Hos erhvervschef Christa Lodahl, er man i gang med at hjælpe bornholmske virksomheder med at omstille sig til at kunne være en del af den nye virkelighed som Energiø, hun siger:
"Kommunen, Businesscenter Bornholm, Virksomhedsservice, Campus Bornholm og Offshore Center Bornholm har sammen igangsat projektet; ”Klar til Energiø Bornholm”. Her indgår sådan noget som iso-certificeringer, kompetenceafklaring og opkvalificering, ligesom der er fokus på synergier og samarbejder mellem store og små virksomheder. Så vi er i gang, men vi skal selvfølgelig hele tiden være på forkant og sikre de rette tilbud, til gavn for nuværende virksomheder og kommende virksomheder på Bornholm”.

For yderligere information, kontakt erhvervschef Christa Lodahl på mail cl@bornholm.biz eller telefon 30 50 21 28.