Kommunalbestyrelsen har vedtaget en ny fødevarestrategi for Bornholm. Gourmet Bornholm og Campus Bornholm er medafsendere på strategien, der er blevet til i dialog med 21 lokale erhvervs- og fødevareaktører samt lokale virksomheder. Fødevarestrategien bygger oven på de forrige fødevarestrategier og et langvarigt arbejde med at udvikle et stærkt fødevareerhverv og brand.
Strategien er en sektorstrategi med fokus på erhvervsudvikling under overskriften ”Spis Bornholm – smag på oplevelser, kvalitet og på fremtiden”. Strategien trækker på Bornholms styrke i form af et stærkt samarbejde mellem kommunen, videns- og uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører og virksomheder. Den er skarpt skåret, så der er rum for den næste kommunalbestyrelse til at udvikle visioner, samtidig med, at den sætter en klar retning for udviklingen af fødevareerhvervet.
Strategiens ambition er at:
”Bornholm skal være frontløber inden for kvalitetsfødevarer og madoplevelser – fra picnickurven til gourmetbordet. Vi udvikler et fødevaresystem baseret på lokale råvarer og lokale uddannelser, som skaber arbejdspladser og styrker fællesskabet. Fødevaretrends er i konstant bevægelse – og Bornholm viser vejen”.
Formand for Erhvervs-, Bolig-, og Beskæftigelsesudvalget, Linda Kofoed Persson udtaler:
”Jeg er meget glad for at hele kommunalbestyrelsen står sammen om sin opbakning til den nye fødevarestrategi. Det giver strategien den bedste start. Vi har haft en tæt dialog både med landbrug, videns- og erhvervsaktører, turisme samt en række store og små fødevarevirksomheder på Bornholm. Så tak til alle der har bidraget til at udvikle denne strategi, som vi alle kan bakke op om.”
Strategi for fødevareerhverv 2026-2029 er fireårig. Den nuværende er otteårig, men mange aktører har ønsket, at den nye strategi skal holde momentum og være tæt på virkeligheden. Den nye strategi fokuserer på områder, hvor Bornholms Regionskommune, Gourmet Bornholm og Campus Bornholm samt lokale aktører konkret kan fremme udviklingen af fødevareerhvervet, og dermed fastholde og skabe nye arbejdspladser.
”Spis Bornholm – smag på oplevelser, kvalitet og på fremtiden – Strategi for fødevareerhverv 2026-2029” er vedtaget af kommunalbestyrelsen på møde d. 9. oktober 2025.