Prævention
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Nyt tilbud til bornholmske unge; gratis prævention og rådgivning om seksualitet og køn

Nyt tilbud til bornholmske unge; gratis prævention og rådgivning om seksualitet og køn

22-12-2022
Det er med stor glæde, at vi den 2. januar 2023 officielt åbner et nyt tilbud på Bornholm til unge i aldersgruppen 12-25 år.

I UngMod, som tilbuddet hedder, kan unge anonymt og gratis få rådgivning om køn og seksualitet samt vejledning om prævention. Unge mellem 12-17 år kan allerede i dag få gratis prævention på Bornholm, som led i forebyggelsen af uønskede graviditeter. Et tilbud, der har haft stor effekt, og med UngMod udvides dette tilbud til fremover at gælde alle unge i aldersgruppen 12-25 år.

Seksualitet og køn udgør en vigtig del af vores identitet, trivsel og sundhed. Samtidig er det emner, det for mange kan være svære at tale med andre om og også forholde sig selv. UngMod ønsker at være et trygt sted med lav tærskel og højt til loftet. Et sted, hvor unge kan henvende sig med alle slags spørgsmål om sex og samliv, prævention, grænser, samtykke, kønsidentitet, kønsforståelse, rettigheder, graviditet, abort, seksuelt misbrug og prostitution.

”Vi håber med UngMod Bornholm, at kunne tilbyde unge på øen et sundhedsfremmende tilbud, der kan understøtte de unges fysiske og mentale sundhed, bl.a. ved at styrke de unge i deres seksuelle identitetsudvikling, og forebygge uønskede graviditeter og seksuelt overførte infektioner” fortæller Gitte Hagelskjær Svart, leder af Ungeporten, som UngMod er en del af.

UngMod holder til i Ungeporten, Merkurvej 10 i Rønne. Her kan man komme til drop-in, det vil sige, at man som ung, kan møde op uden forudgående aftale. Der er drop-in hver torsdag kl. 15.00-17.00 – første gang er torsdag den 5. januar 2023. Det er også muligt at booke en samtaletid på et andet tidspunkt. Der gøres ved at skrive og aftale en samtaletid på ungmod@brk.dk. Rådgivningen i UngMod varetages af jordemoder Susanne Carlsen og sexologisk rådgiver Lena Schenk.

Det forventes, at tilbuddet udvikler sig fra indledningsvis, at være et sted, der tilbyder rådgivning og vejledning, til i løbet af foråret at udvides med formidling af recepter til prævention og tilbud om test af kønssygdommene klamydia og gonorre.

UngMod er en del af et 2-årigt projekt under Sundhedsstyrelsen, som Bornholm blev udvalgt til sammen med kommunerne Hvidovre og Esbjerg/Varde. Inspirationen til UngMod er hentet fra Sverige, hvor man i mere end 50 år har haft lignende tilbud. I dag har Sverige 274 såkaldte ”Ungdomsmottagninger”, som har årligt har kontakt til over 200.000 unge mellem 13-25 år.

For mere information om UngMod Bornholm kontakt leder Gitte Hagelskjær Svart på telefon: 56923935, mobil: 30181897, mail: Gitte.Svart@brk.dk

Læs om UngMod-puljen hos Sundhedsstyrelsen (sst.dk).
ungmod.PNG
Læs analyse af potentialerne i udbredelse af UngMod: